Gå til sidens hovedinnhold

Norske ledere skyr konflikter

Lederne frykter følelser, oppsigelser, endringer, lønnsoppgjør og julebord.

Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjennomført for bemanningsfirmaet Proffice i Norge, Sverige og Finland.

Sju av ti norske ledere innrømmer i undersøkelsen at de har unngått å ta tak i problemer - for å unngå dårlig stemning på arbeidsplassen. Mest konfliktsky er lederne på Vestlandet, der 75 prosent av de spurte innrømmer det samme.

I Sverige og Finland er innrømmer bare henholdsvis 66 og 63 prosent av lederne at de har unngått å ta opp problemer. Slik fremstår de norske lederne som de mest konfliktsky i Norden.

Vil være populære
Undersøkelsen avdekker også at fire av ti norske ledere sier at det er så viktig å være populær blant de ansatte at de har tatt beslutninger som er bedre for de ansatte enn for bedriftens lønnsomhet.

I Sverige og Finland svarer bare to av ti ledere det samme.

LES OGSÅ:Slik avslører du sjefen

LES OGSÅ:- Gå hjem og ha sex!

Det de norske lederne liker minst - situasjonene når de skulle ønske at de ikke er sjef, er ansatte med problemer og utfordringer som krever at sjefen involverer seg emosjonelt (44 %), oppsigelser (39 %), endringer i organisasjonen (31 %), lønnsoppgjør (14 %) og julebord og jobbfester (10 %).

Vil ikke sjefe
Undersøkelsen avdekker et voldsomt gap mellom norske menn og kvinners lederambisjoner. En av fire menn vil bli sjef, mens bare en av ti kvinner vil det samme.

Sju av ti blant de spurte sier de er fornøyd med sjefen sin, men halvparten av de spurte mente at de selv kunne ha gjort en bedre jobb.

- Norske sjefer må belage seg på tøffere tider fremover - og på å bli tøffere, sa adm. dir Per Bergerud i Proffice da han presenterte undersøkelsen i Oslo torsdag.

Undersøkelsen viser at ansatte syns at det å være direkte og ærlig er lederes viktigste egenskap (61 %). Deretter følger rettferdighetssans (58 %) og lydhørhet (52 %).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken