Gå til sidens hovedinnhold

Norske partnere skjuler penger for hverandre

Hemmelighold av penger blant gifte og samboere er større enn vi tror.

Ifølge ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB har halvparten av alle par krangler knyttet til penger. 17 prosent oppgir at de forteller partneren sin at varer koster mindre enn de faktisk gjorde. Åtte prosent oppgir at de gjemmer det de har handlet for partneren sin, og 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til. Det skriver VG mandag.

Samlivsterapeut Peder Kjøs tror hemmeligholdet rundt pengebruk er mye større enn det statistikkene viser.

- De fleste av oss mener vi hadde fortjent mer penger til oss selv enn vi faktisk har. Man får lyst til å rette opp denne følelsen av urettferdighet ved å kjøpe fine ting, men orker ikke alltid å dele denne tilfredsstillelsen med partneren, sier Kjøs til VG.

Ifølge en annen undersøkelse utført av Nordea oppgir over halvparten av gifte par og samboere at de ikke har en felleskonto som de betaler faste utgifter fra.

Skilsmisseadvokat Olav Sylte opplyser at det ofte forekommer bevisste forsøk på verdiskjuling når forholdet oppløses.

– Jeg har flere ganger opplevd at ektefeller bevisst setter av penger for å sikre seg før en skilsmisse. Men disse blir sittende med lang maske når skattepapirene skal legges frem. Grunnregelen er at verdier skal deles likt, uansett hvem i forholdet som har tjent mest eller spart mest, sier Sylte til VG.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken