Gå til sidens hovedinnhold

- Norske politikere lukker øynene

I helgen satte en tenåring fyr på seg selv. 23 har gjort det samme det siste året.

Tibetanske buddhistmunker og buddhistnonner har det siste året tydd til ekstreme aksjonsformer for å skape oppmerksomhet rundt det de mener er kinesisk undertrykkingspolitikk i Tibet. De tibetanske munkene krever respekt for ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettigheter for tibetanerne, samt tilbakekomsten av deres åndelige leder Dalai Lama (76).

På søndag var det en 19 år gammel buddhistmunk, Nangdrol, som tente på seg selv og døde i protest mot Kina, melder Reuters. Hendelsen skjedde i Ngaba i Kinas Sichuan-provins, et område som er befolket av tibetanere.

- Handler ut fra desperasjon
19-åringen var den 24. i rekken som i løpet av det siste året har tent på seg selv, ifølge den London-baserte gruppen International Campaign for Tibet.

Tidligere stortingsrepresentant og styreleder i Den norske Tibet-komité, Olav Gunnar Ballo, sier at buddhistene handler ut fra desperasjon når de velger denne drastiske aksjonsformen.

- Det er helt uvanlig at buddhistiske munker og nonner gjør dette. Det strider jo på mange måter mot deres religion. Men jeg oppfatter at det skyldes at de føler at verden har vendt dem ryggen, og ikke ser den forferdelige situasjonen i Tibet og bruddene på menneskerettigheter, sier Olav Gunnar Ballo til Nettavisen.

- Men til tross for dramatiske hendelser, så er det ikke slik at politikere i verden reiser seg i protest mot det som skjer, sier Ballo.

- Det er skammelig
Han retter også kritikk til norske politikere.

- Jeg synes at det viktigste her i forhold til Norge, er at det er skammelig at norske stortingspolitikere og Utenriksdepartementet ikke engasjerer seg i mye sterkere grad og har fokus på det som skjer i Tibet. Vi sier jo at vi har stor oppmerksomhet rundt menneskerettigheter på verdensbasis, men når det gjelder Tibet, så virker det som at de lukker øynene, sier Ballo.

Ballo har vært styreleder i Den norske Tibet-komité i to år. Han sier det er vanskelig å skape interesse og engasjement hos norske politikere.

- Det skal være et seminar om situasjonen i Tibet her i Norge 2. mars, og så vidt jeg vet, så er det ikke én eneste politiker fra Det norske Stortinget som stiller opp, sier Ballo.

- Det virker nesten umulig å få norske stortingspolitikere til å engasjere seg i disse spørsmålene. Det virker nesten som at de trekker på skuldrene. Det er vel ett hederlig unntak, og det er Trine Skei Grande fra Venstre, sier han.

- Ingen ny konflikt
Ballo sier det er flere grunner til at det er så lite engasjement rundt Tibet-spørsmålet.

- Konflikten med okkupasjonen av Tibet er en veldig gammel sak, helt fra da Dalai Lama flyktet fra Tibet til India i 1959. Det er på en måte ikke en ny konflikt som skaper ny interesse.

- Det andre er forholdet til Kina, at folk risikerer ikke å få innreise til landet om de engasjerer seg i Tibet. Det er også en del som mener Kina har rettmessig krav på Tibet, sier han.

Kina har den politiske og administrative makten i Tibet, men de fleste tibetanere betrakter Dalai Lama i eksil som sin åndelig elder.

Den kinesiske regjeringen har stemplet aktivistene som driver med selvbrenning, for «terrorister». Statsminister Wen Jiabao sa i forrige uke at selvbrenning er en ekstrem handling med mål om å undergrave stabiliteten i regionen, og at aksjonsformen ikke har noen støtte.

Tibets åndelige leder Dalai Lama, som ble tildelt Nobels fredspris i 1989, har sagt at det «kulturelle folkemordet» utført av Kina, har skyld i de mange tilfellene av selvbrenning, men han har ikke direkte bedt aktivistene om å stanse med den brutale aksjonsformen, ifølge Reuters.

- Skaper martyrdom
Selvbrenning ble først gjort kjent i Vesten da en buddhistmunk tente på seg selv i Saigon under Vietnamkrigen i 1963. Selvbrenningen var en protest mot den katolske kirkens forfølgelse av buddhister sør i landet.

- Det er en kjent kampform som ligger et sted mellom ikkevold og direkte voldelig kamp. Her er det ikke vold mot andre, men vold mot seg selv. Den kan ha enorm effekt fordi det skaper martyrer, har Kina-ekspert og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Det er en ofringshandling som har en større verdighet over seg enn noe selvmordsangrep har. Begge handlinger er innrettet på å skape martyrdom. Det første har en form for verdighet over seg fordi den bare rammer en selv.

Tibetansk nyttår
Eksiltibetanere frykter at antall selvbrenninger vil eskalerer under feiringen av tibetansk nyttår, som starter 22. februar.

Kinesiske myndigheter har trappet opp sikkerheten i forkant av nyttårsfeiringen i tibetanskbefolkede områder i Kina. Kineserne skal ha satt opp veisperringer og kuttet kommunikasjonsforbindelser, noe som gjør det vanskelig for utenlandske journalister å dekke hendelsene.

Interesseorganisasjoner hevder at syv tibetanere har blitt skutt og drept under demonstrasjoner i januar måned. Det kinesiske nyhetsbyrået melder imidlertid at kinesisk politi handlet ut ifra selvforsvar da grupper gikk til angrep på politistasjoner.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken