Gå til sidens hovedinnhold

Norske redere finansierer krig i Liberia

En rekke norske skipsredere fortsetter å betale til skipsregisteret i Liberia. Dermed er de med på å finansiere landets korrupte regime og den blodige borgerkrigen, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen navngir ni norske redere som står for 10 prosent av de skipene som fortsatt er registrert under bekvemmelighetsflagg i Liberia. FN har dokumentert at millionene som rederiene har betalt er blitt benyttet til illegal våpenhandel.

En stor undersøkelse viser at det er 157 identifiserte fartøyer i den norske flåten med Liberia-flagg. Mange av skipene er blitt registrert mens landet har vært herjet av borgerkrig og korrupsjon, melder NTB:

For noen år siden ble Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) etablert for at rederne skulle få et mer spiselig alternativ enn å seile under flagget til krigsherjede land med korrupte regimer.

Administrerende direktør Rolf Sæther i Norges Rederiforbund sa i 2002 at det ikke hører noe sted hjemme at et kvalitetsrederi skal ha skip registrert i land der det er påvist grove brudd på menneskerettighetene.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær