Gå til sidens hovedinnhold

- Norske selskap har dårlig tid

- Hvis norske oljeselskap ønsker å investere i Sudan, er de nødt til å skynde seg, sier lokale eksperter til NA24.

- Norske oljeselskap har ikke så mye tid til å tenke over om de vil investere i Sudans olje, sier Mohammad Khatib ved Khartoum Center for Strategic Studies til NA24.

I Sudan blir oljeområder delt opp i såkalte «blokker.» Flere selskap fra India, Malaysia og Kina har allerede fått kontrakt for å bore eller utvinne olje i disse områdene. Boringen pågår nå i Sør-Sudan, og mye olje blir funnet.

- Det er nå kun tre blokker der det ikke har blitt delt ut kontrakter: Blokk 10, 13 og 12B, sier Khatib.

USA
Khatib tror de norske oljeselskapene presses av USA til ikke å gå inn i Sudan.

- Problemet nå er at USA presser sine oljeselskaper til ikke å gå inn i landet med investeringer. Kinesiske selskap er blant de største investorene i Sudan. Det er også andre asiatiske selskap som er aktive i landet. Disse selskapene viser seg mer uavhengige. Jeg tror norske selskap er redde for å bli straffet av USA hvis de går inn i Sudan, sier Khatib.

- Tror du ikke dette snarere dreier seg om menneskerettsbetraktninger?

- Dette er bare en talemåte. Norske oljeselskap er aktive i Libya, Algerie og Nigeria, der menneskerettssituasjonen er kritikkverdig. Derfor virker denne unnskyldningen hul, sier Khatib.

Det amerikanske oljeselskapet Chevron fikk på 70-tallet tillatelse til å lete etter olje i Sudan. Etter hvert trakk selskapet seg ut av landet etter konflikt mellom USA og det sudanske regimet. Oljen finnes i Sør-Sudan, i områdene al-Wehdah og Heglig.

Regjeringen i Sudan kjempet på 90-tallet for å kjøpe tilbake alle de amerikanske kontraktene. USA opprettholder fremdeles økonomiske sanksjoner, men etter fredsavtalen mellom den sudanske regjeringen og SPLM-gruppen i Sør-Sudan gjelder dette kun Nord-Sudan.

Kina
- Kina vil fortsette å ha en sterk stilling i landet. 80 prosent av den sudanske oljen eksporteres til Kina gjennom selskapet CMBC. Kina støtter Sudan, og landet får nå alt de trenger, sier Elhadi Hassan Gangari.

Han er partner i det sudanske oljeselskapet Oil & Gas.

- Kina bruker seks millioner fat olje daglig. De mangler 2,4 millioner for å dekke behovet, og er tungt inne i Sudan. Dermed trenger ikke Sudan lenger frykte de amerikanske sanksjonene, mener han.

- Jeg tror Norge er interessert i å komme inn, men landet må i så fall gjøre seg mer uavhengig av amerikansk politikk. Norske selskap har dårlig tid hvis de er interessert. Kenya har allerede meldt interesse for å investere i de ledige blokkene.

- For Sudan er det ikke noe problem om amerikanske eller europeiske selskap vil inn på vårt marked. Problemet er at den amerikanske regjeringen legger press på en del av de amerikanske selskapene, sier den sudanske olje- og energiministeren Awad Al-Jazz.

- Dette er nok også mye av grunnen til at ingen norske selskap har kommet til Sudan foreløpig.

Verdens beste
I tillegg til Kina investerer også selskap fra flere andre land i Sudan. Blant annet er indiske, svenske, nigerianske, pakistanske, franske, kuwaitiske og malaysiske selskap inne i landet.

Sudan produserer cirka 300.000 fat olje daglig. Oljen kalles Niel Blend. Dette er blant verdens beste oljekvaliteter og får høy pris. Sudan tjener åtte milliarder dollar årlig på oljen. Ifølge diverse avtaler skal inntektene deles mellom regjeringene nord og sør i landet.

Regjeringen i Sudan er i ferd med å gjennomføre et tiårig prosjekt for å gjenoppbygge hovedstaden Khartoum. Prosjektet vil koste flere milliarder dollar, men er fremdeles truet av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Darfur. Kinesiske selskap ligger an til å sikre seg store kontrakter i dette prosjektet, på samme måte som arabiske selskap. Svært få europeiske selskap er foreløpig involvert.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken