(SIDE2):Hvordan har verdens unge det egentlig?

MTV har nettopp lansert «wellbeing» - en undersøkelse som viser hvordan ungdom har det rundt i hele verden. Hva tror du om norsk ungdom? Er unge lykkelige? Er unge stolt av å tilhøre Norge? Er vi trygge?

LES OGSÅ:Studenter lider psykisk

Stolt av Norge
Undersøkelsen «weelbeing» er utført blant 6600 mennesker i 16 land i alderen 16 til 34 år, derav 972 i Norge. MTV betegner ungdommers lykke med tre ord; Trygghet, tilhørighet og fremtidstro.

De unge ble spurt om hvor stresset de følte seg på en skala fra 1 til 10. Gjennomsnittet i Norge svarer at de er 6,0 på skalaen.

Kun unge i Kina, Brasil og Finland er mer stresset.

Men norske tenåringer vet råd for hva de skal gjøre for å dempe stress. Det viste seg at 65 prosent hører på musikk, og 48 prosent snakker med venner eller ser på TV.

Ifølge undersøkelsen frykter 35 prosent av unge i Norge for kriminalitet, terrorisme, sykdom, naturkatastrofer og mobbing, mens tallet er på hele 73 prosent blant unge i Brasil, og 72 prosent for unge i Mexico.

Unge i Finland er minst redd for det samme, med kun 26 prosent.

På spørsmål om venner eller familie er viktigst for unge nordmenn, svarte 51 prosent at familien er viktigst, mens 72 prosent mener venner er viktigst. I India ser derimot 75 prosent av de unge på familien som det viktigste, mens kun 61 prosent mener vennene er viktigst.

I Vesten er Norge det landet som unge er mest stolt av. Hele 70 prosent av unge norske er stolt av landet sitt, mens kun 33 prosent av de unge i Tyskland er stolte av sitt land. 91 prosent av de unge i India er stolte av sitt land.

Side2 møtte fire norske ungdommer, som snakker ut om undersøkelsen. De kjenner seg alle godt igjen - men ikke i alt.

- Jeg er opprinnelig fra Sfax i Tunisia, og er der på ferie hvert år. Jeg kjenner at jeg blir veldig stolt av å være norsk når jeg ser den fattigdommen der nede, forteller René.

- Jeg også kjenner meg helt igjen. Norge er det eneste landet vi faktisk også kan heie på taperne, legger Andreas til.

Utdrag fra undersøkelsen:

Gjennomsnittlig redd for kriminalitet, terrorisme, sykdom, naturkatastrofer og mobbing:
Brasil: 73 %
Mexico: 72 %
Norge: 35 %
Finland:26%

Stolte av landet sitt:
India: 91%
Indonesia: 83 %
Norge: 70 %
Tyskland: 33 %

Fornøyd med tingene slik de er akkurat nå:
Argentina: 75 %
Mexico: 71 %
Norge: 34 %
Japan: 8 %

Hvor stresset er du på en skala fra 1 til 10:
Kina: 6,2
Finland: 6,1
Norge: 6,0
Indonesia: 3,2

Men er det slik at vennene er viktigere enn familien?

- Venner tar aldri familien fra meg, men jeg snakker mer med venner. Jeg synes likevel det er bedre å ha to gode venner, enn mange ikke så gode. Det er selvfølgelig greit å ha mange venner, men da blir det ofte mer rykter. Du vet aldri hva som foregår bak ryggen din, mener René.

Ronja Christin Lørendal er enig.

- Jeg tror det skaper trygghet på fasaden å ha mange venner, fordi alle ser opp til deg. Men jeg tror ikke de personene har en like god personlig trygghet, mener hun.

De er alle sammen likevel enige om at det er status å ha et stort nettverk.

Undersøkelsen viser at de fleste tyr til musikk når de er stresset. Er det tilfelle?

- Jeg ser egentlig mer på TV, alt mulig. Det handler bare om å få tankene over på noe annet. Men da ser jeg ikke nyheter, det er mest ungdomsprogrammer, forteller Julia Geitvik.

Andreas og René derimot hører gjerne på musikk.

- Jeg hører mye på musikk, men hva jeg hører på avhenger av humøret. Jeg hører på alt fra r'n'b til rap og techno, sier René.

- Jeg er også allsidig når det kommer til musikk. Men jeg liker stress. Det er deilig å ha mange baller i lufta, legger Andreas til.

Les mer om helse her