Gå til sidens hovedinnhold

Northug innrømmer fyllekjøring

Det var Petter Northug selv som kjørte bilen.

Det bekrefter teamet rundt Northug i en pressemelding søndag kveld.

«Petter Northug har bekreftet overfor politiet i Trondheim at det var han som kjørte bilen som var involvert i en ulykke søndag morgen. Northug har også forklart at han var påvirket av alkohol da ulykken skjedde.», står det i pressemeldingen som er sendt fra manager Are Sørum Langås like før klokken 21 søndag kveld.

Beklager
- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug i pressemeldingen.

Videre i pressemeldingen skriver teamet til Northug at hovedpersonen har forklart seg grundig i avhør med politiet, og at han nå har dratt til eu ukjent oppholdssted for å tenke igjennom det som har skjedd.

Jeg er fullt innforstått med offentlighetens forventning om at jeg i løpet av nærmeste fremtid må fortelle mer om hendelsen. Det vil jeg gjøre når jeg har tenkt grundig igjennom situasjonen sammen med mine nærmeste. Det håper jeg media vil respektere, sier Northug.

COOP: Trist og alvorlig
Også Petter Northugs sponsor, COOP Norge, har sendt ut en pressemelding søndag kveld, der de skriver:

- Vi synes dette er en veldig trist og alvorlig sak og er skuffet over at Petter har begått et alvorlig lovbrudd. Han har oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen mellom Coop Norge og ham, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge.

Fanebust bekrefter at Coop Norge har en exit-klausul fra samarbeidsavtalen med Petter Northug, som gir en mulighet til å avslutte samarbeidet etter hendelser av det slaget som nå har skjedd.

Exit-klausul
- Hvorvidt vi vil velge å bruke denne muligheten er alt for tidlig å si. Vi trenger å diskutere saken grundig, både internt i Coop og med Petter og hans støtteapparat, før vi trekker noen konklusjon. Slik vi har fått saken beskrevet, har Petter både forstått alvoret i sine handlinger, og tatt ansvar for dem. Det synes vi er bra. Akkurat nå har Petter det tungt, og som en av hans viktige samarbeidspartnere vil vi hjelpe ham i denne første, vanskelige fasen, sier Fanebust i pressemeldingen.

- Samtidig som vi tar sterk avstand fra det Petter har gjort, er vi opptatt av å ta vare på Petter som menneske i den vanskelige situasjonen han nå står i. Vi er opptatt av å ha samlet all kunnskap om saken og situasjonen før vi tar noen beslutning om vårt videre samarbeid med ham, tilføyer Fanebust.

Landslagssjef Åge Skinstad hadde ikke fått mer informasjon utover pressemeldingen, men er overfor Nettavisen likevel klar på hvor trist situasjonen er.

- Dette er først og fremst beklagelig for Petter Northug og de involverte, men også beklagelig for hele Ski-Norge. Hvilke konsekvenser dette vil få for Petter vil vi først ta stilling til når vi har fått pratet med Petter, sier Skinstad til Nettavisen, og sikterda til om hvorvidt det vil være aktuelt å ta Northug tilbake på landslaget, dersom han skulle ønske det.

Stakk av
Northug skal ha stukket av fra bilen hadde stukket da politiet kom til stedet, ifølge Adresseavisen.

- Vi søkte etter ham med hundeekvipasje, og mannen ble funnet på sin bopel, sa operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen tidligere i dag.

Den andre personen involvert i saken, en mann født i 1991, skal ha pådratt seg lettere skader i ulykken, og ble avhørt etter å ha blitt utskrevet fra sykehus tidligere i dag.

- Vanskelig å unngå soning
Hvilken promille Petter Northug hadde ved ulykkestidspunktet er helt sentralt i utmålingen av en eventuell straff, og straffutmålingen er nokså standardisert.

- Ved 0,5 promille eller høyere idømmes normalt betinget fengsel og bot, samt tap av førerkortet i minst ett år. Ved 1,0 promille eller høyere idømmes normalt betinget eller ubetinget fengsel og bot, samt tap av førerkortet i minst ett år, opplyser advokat Carl Bore ved advokatfirmaet Dalan til Nettavisen.

- Ved vurderingen av om det skal gis ubetinget fengsel ved mellom 1,0 og 1,5 promille, vil skjerpende omstendigheter i hendelsesforløpet spille inn. Forhold som at det satt en passasjer i bilen, at det endte med en stygg utforkjøring og at sjåføren stakk av fra stedet, trekker i retning av ubetinget fengsel, altså fysisk soning i fengsel, sier Bore.

Promille på 1,5 eller høyere gir nærmest «automatisk» ubetinget fengsel, bot og tap av førerkortet i to år.

- Det å stikke av fra åstedet vil også kunne være en separat straffbar handling etter omstendighetene, sier Bore.

Etter vegtrafikkloven § 12 plikter sjåføren, dersom det har oppstått skade på person og skaden ikke er ubetydelig, å sørge for at politiet snarest mulig blir underrettet om uhellet.

- Stikker man i stedet av, kan det utgjøre en egen straffbar handling som vil trekke totalstraffen opp.

- Alt tatt i betraktning blir det vanskelig å unngå fengselssoning, selv med moderat promille, avslutter Bore.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken