FALUN / OSLO (Nettavisen): Didrik Tønseth ble beste nordmann under herrenes 30 kilometer med skibytte i Falun-VM lørdag ettermiddag.

Han ble nummer fire. Petter Northug, som mange så på som en mulig gullkandidat på forhånd, ble til slutt nummer elleve på distansen.

- Det gikk fort i Mördarbakken. Jeg hadde håpet å henge med, men hadde ikke beina til å krige om seieren. Jeg ble tatt litt på senga. Det som ble gjort i bakken var imponerende. Maxim Vylegsjanin har vært god mange ganger, så det er veldig fortjent at han vinner, sier Northug til NRK.

- Jeg fikk det egentlig som jeg ville, jeg hang greit med, men i et VM må du ha en topp dag. Det manglet det lille ekstra, så da giret jeg litt ned da jeg ikke kjempet om seieren, forteller trønderen videre.

Northug lot seg imponere av det Tønseth leverte i sporet.

- Det er fantastisk imponerende. Han svarte på Dario Cologna og Maxim sitt rykk i Mördarbakken. Jeg så han lå på tredjeplass og skulle til å gratulere ham. Det er surt å bli nummer fire, men Didrik har igjen sin beste distanse (femmila), sier Northug om lagkompisens innsats til NRK.

Med fem kilometer igjen av løpet holdt kanoner som Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, canadiske Alex Harvey og sveitsiske Dario Cologna godt følge i teten.

Både Petter Northug, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth hang også fortsatt med.

Cologna prøvde seg på et rykk opp Mördarbakken for siste gang og så frisk ut, men kreftene holdt ikke hele veien opp og plutselig så ikke sveitseren fullt så frisk ut lenger. Det ga Tønseth en mulighet til å henge seg på.

Inn på stadion var det fire mann i tet. Cologna, Maxim Vylegsjanin, Alex Harvey og Tønseth. På oppløpet var russeren sterkest og vant.

Cologna ble nummer to, mens Harvey tok tredjeplassen.

Niklas Dyrhaug gikk inn til en gledelig syvendeplass på 30-kilometeren.

Holdt følge
Feltet holdt seg stort sett samlet gjennom den første delen av løpet, selv om svenske Lars Nelson og franske Jean-Marc Gaillard prøvde seg på et rykk.

De to fikk en liten luke tidlig, men det virket som feltet bak hadde kontroll på de to og før skibyttet, hadde Nelson og Gaillard blitt kjørt inn igjen.

Petter Northug lå stort sett et stykke bak i feltet, men så ut til å ha kontroll på det som skjedde. Ved skibyttet lå trønderen som nummer tretten.

Northug trøblet riktignok litt med den ene staven under skibyttet og tapte litt terreng på det, men kom seg etter hvert greit tilbake i tetfeltet.

Niklas Dyrhaug var best av de norske etter første halvdel av løpet. Han lå som nummer fem. Didrik Tønseth hang også med som nummer elleve.

Sjur Røthe, som fikk en plass i løpet i siste liten, fikk det meget tøft i de svenske løypene og stafettvinneren fra VM i 2013 måtte gi seg til slutt.

Røthe takket for seg etter halvgått løp.

Ingen Sundby
Martin Johnsrud Sundby var i forkant av VM regnet som ett av Norges sterkeste kort i Falun, men Røa-gutten ble syk før mesterskapet.

Dermed måtte 30-åringen stå over lørdagens øvelse.

Sundby er fortsatt hjemme i Oslo, men har fortsatt et håp om å bli frisk i tide til øvelsene senere i VM, selv om det ser litt mørkt ut akkurat nå.

Før VM sa Sundby at femmila trolig var hans største sjanse på gull under Falun-VM. Den øvelsen er det fortsatt håp om at 30-åringen kan rekke.

Lik Nettavisen Sport på Facebook:

HTML EMBED