Gå til sidens hovedinnhold

Northug tiltalt for å ha etterlatt sin skadde kamerat

Kan miste førerkortet for alltid.

Tirsdag ble tiltalen mot Petter Northug klar etter at skistjernen i vår krasjet sin egen Audi A7 i alkoholpåvirket tilstand.

I tiltalen kommer det frem at skistjernen blir tiltalt for blant annet å ha avgitt falsk anklage og at han risikerer å bli fratatt førerkortet «for alltid».

Til NTB opplyser Northugs manager Are Sørum Langås at skistjernen godtar statsadvokatens tiltalebeslutning og ønsker at saken går som en tilståelsesdom i tingretten.

Northug beklager
I en pressemelding videreformidlet av Sørum Langås beklager Northug igjen det som har skjedd.

- Jeg har har i dag fått forkynt tiltalebeslutningen. Denne er i tråd med det jeg fortalte politiet etter det som skjedde 4. mai, og inneholder ingen overraskelser for meg. Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten. Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd. Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet, og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt, sier Northug

- Løy tre ganger i avhør
Ifølge tiltalen skal skistjernen ha løyet tre ganger i løpet morgenen og formiddagen søndagen han ble pågrepet. Northug sa i sine tre første avhør at det var kameraten som hadde kjørt ulykkesbilen. Det tok et halvt døgn før Northug innrømmet hva som hadde skjedd.

For dette er Northug tiltalt for falsk anklage, ikke falsk forklaring, påpeker Soknes.

- Han har fremsatt det vi kaller en falsk anklage. Det er årsaken til at saken ble oversendt statsadvokaten. I de tre første avhørene forklarte han at det var en kamerat som hadde kjørt bilen, noe som ikke var riktig. Det er årsaken til at politiet ikke hadde det vi kaller for påtalekompetanse til å avgjøre saken, og derfor ble den oversendt oss, sier sier Bjørn K. Soknes, førstestatsadvokat, Trøndelag statsembeter.

Northug skal avhøres på nytt, opp mot forholdene som nå fremgår av tiltalebeslutningen.

- Politiet kan ikke kommentere når avhørene vil bli holdt, men de vil bli gjort så raskt som praktisk mulig, sier Bjørn K. Soknes under pressekonferansen.

LES BLOGG:SMAKLØS NORTHUG, SMAKLØS MEDIESTRATEGI

- Forlot kameraten skadd
Ifølge tiltalen forlot Northug kameraten på ulykkesstedet, uten å sørge for at passasjeren fikk nødvendig hjelp. Kameraten som satt på da Northug krasjet, hadde flere blødende sør, blant annet i hodet, på skulder og rygg. Northug er for dette forholdet tiltalt etter Vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. § 12 første ledd, første punkt.

Dette kan gjøre at han blir fradømt førerkortet «for alltid».

Soknes vil ikke kommentere strafferammene, med sier at dersom man ikke overholder hjelpeplikten der man selv er årsaken til ulykken, er frarøvelse av førerkortet en direkte konsekvens.

Northug kan imidlertid ifølge Jens Christian Riege, trafikkadvokat i NAF, søke om førerrett igjen på et senere tidspunkt.

- For alltid er ikke for evig tid. Man vil kunne søke om førerrett igjen på et senere tidspunkt, sier Riege til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Bildeserie

Bildeserie

Kjørte i fylla
Det var natt til søndag den 4. mai at Petter Northugs bil var involvert i en trafikkulykke i General bangs vei på Byåsen i Trondheim. Senere samme dag ble det kjent at Northug selv var i bilen da den krasjet og 28-åringen har senere innrømmet å ha kjørt og krasjet bilen i beruset tilstand etter en bytur.

Det satt to personer i bilen og begge ble etterforsket for fyllekjøring, før det etter hvert ble tatt ut en siktelse mot skistjernen. Medpassasjeren, en venn fra pokermiljøet, ble sjekket ut av saken tidligere denne måneden.

Både Northug og hans venn måtte avlegge blodprøver til politiet i etterkant av hendelsen, men det var ikke før nylig, gjennom boken Northug: En familiehistorie, at det kom fram at Northug hadde en promille på 1,65.

I boken ble det også kjent at langrennsløperen kjørte imellom 80 og 90 kilometer i timen da han krasjet bilen sin inn i autovernet den natten.

Ulykken som inntraff den 4. mai ble varslet til politiet klokken 05.36 om morgenen. Veien der Northug krasjet hadde en fartsgrense på 40 km/t.

Konge på stedet
Før bilen smalt i autovernet, raste den gjennom en rundkjøring og kjørte ned flere skilt på ferden. Northug stakk fra stedet, mens vennen, som hadde pådratt seg skader, ble tatt hånd om av en forbipasserende bilist.

Det ble raskt spekulert i at Northug hadde begått en rekke lovbrudd og at idrettsprofilen kunne risikere fengsel for det han hadde gjort.

- Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadd, sa jusprofessor Alf Petter Høgberg til VG om en mulig strafferamme.

I forkant av krasjen ble Northug og et «entourage» av venner observert på utestedet Studio 26 i Nordre gate i Trondheim. Ifølge et vitne skal Northug ha oppført seg som «konge på stedet». En annen gjest fortalte til Nettavisen at Northug og hans kompiser skal ha «shottet» flere drinker i baren.

Først på kvelden, samme dag som ulykken ble kjent, kom det en uttalelse fra Northug-leieren. Da innrømmet trønderen at han hadde kjørt i fylla.

- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen, het det.

Krisehjelp
Det at en så profilert utøver som Northug hadde begått et slikt lovbrudd, førte fort til at flere sponsorer også satte spørsmålstegn ved ham. Hovedsponsor Coop valgte senere å forbli lojal mot Northug, mens andre sponsorer, som for eksempel Audi, valgte å avslutte samarbeidet.

Ifølge flere medier fikk Northug krisehjelp fra blant annet Olympiatoppen etter hendelsen. I boken Northug: En familiehistorie, ble det også lagt fram hvordan Northug og hans nærmeste møttes i Sverige for å legge en plan.

Etter at Northug hadde sovet ut og forklart seg på politistasjonen i Trondheim, ble han fraktet ut av byen med hjelp fra politiet. Han søkte tilflukt på en hytte i svenske Åre sammen med pappa John, mamma May, manager Are Sørum Langås og en anonymisert profesjonell kriserådgiver.

Northugs team møtte også med Skiforbundet for å diskutere situasjonen.

- Det aller viktigste er å ivareta Petter. At norsk idrett samlet med skiforbundet og Olympiatoppen tar vare på Petter. Dette handler ikke om ham som idrettsutøver, men som menneske, sa idrettspresident Inge Andersen.

Idolet Petter
Northugs rolle som idrettshelt og idol for både unge og voksne ble også trukket fram i etterkant av krasjen. Mange var skuffet over skihelten.

- Jeg syns dette er utrolig trist, sa kulturminister Thorild Widvey.

- Petter er et forbilde for mange, spesielt barn og unge, og da er det ekstra viktig å være seg det bevisst. Nå må han selv ordne skikkelig opp, sa hun.

Leder Oddbjørn Bruland i Northugs klubb, Strindheim, trakk også fram idolet Northug.

- Jeg føler virkelig med Petter nå, men dette er også en nasjonal tragedie for en skinasjon som Norge. Vi har alltid vært veldig stolte av Petter, og det vil vi nok fortsette å være også etter dette. Petter har alltid vært et stort forbilde for de unge utøverne i klubben, og vi har ennå ikke diskutert hvordan vi skal håndtere denne situasjonen internt i klubben, sa Bruland til Nettavisen.

Tirsdag, drøye fem måender etter at ulykken inntraff, har vi altså fått svaret på det «hele» Norge har lurt på i mellomtiden, hva tiltalen mot Northug blir.

Dropper VM?
Samtidig som etterspillet av fylleskandalen har gått sin gang, har Northug varslet at han nå føler en sterk motivasjon for å satse beinhardt på skikarrieren igjen og revansjere den svake innsatsen under Sotsji-OL i år.

Målet skal etter sigende være VM i Falun neste år, men trønderen, som satser privat, må komme til enighet med landslaget om en løsning når det kommer til den såkalte representasjonsavtalen, en avtale av kommersiell karakter.

Forbundet skal kreve at Northug må gå med landslagets klær, og sponsorer på drakten, i samtlige skirenn – hele sesongen, dersom han vil gå VM.

Det passer den Coop-sponsede utøveren dårlig. Northugs manager Are Sørum Langås antyder derfor til TV 2 at det kan være aktuelt å droppe VM.

-Det er ikke noe alternativ å legge opp for Petter sin del, og da er absolutt langløps-sirkuset et spennende og godt alternativ, sier Langås til kanalen.

Forrige sesong ble en representasjonsavtale skreddersydd for Northug, og han kunne dermed delta for Norge under OL i Sotsji. Men denne sesongen skal altså kravene fra skiforbundet være innskjerpet. Det skal være satt en frist til 1. november for partene om å komme til enighet rundt dette.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken