Gå til sidens hovedinnhold

Ny askesky treffer Norge

- Flyselskapene kan fly om de ønsker, sier Luftfartstilsynet.

Tirsdagens prognoser fra det britiske meteorologiske institutt, Met Office, viser at en ny askesky fra vulkanen på Island er på vei mot Norge.

Ifølge prognosene vil skyen dekke Vestlandet tirsdag kveld ved 20-tiden norsk tid. Ved 02-tiden natt til onsdag vil store deler av Sør-Norge, med unntak av Sørlandet, være dekket. Onsdag morgen vil askeskyen ha forflyttet seg litt lenger nordover, og også Midt-Norge blir berørt.

- Kan fly om de ønsker
Det er imidlertid lite sannsynlig at dette vil ha noe å si for flytrafikken, siden tetteheten av aske nå er langt mindre enn tidligere.

- Vi har en prognose som indikerer at det kan være sone 2 over store deler av Sør-Norge i natt klokken 02, det vil si at det kan være askepartikler, men at det er opp til flyselskapene om de ønsker å fly, sier informasjonsrådgiver Marit Kvarum ved Luftfartstilsynet til Nettavisen.

- Det er slik at alle selskap som har godkjente, operative og tekniske prosedyrer, har anledning til å fly inn i et sone 2-område, sier Kvarum.

Forbudt over Island
Det er også et område det nå ikke er lov til å fly ved som følge av asken fra vulkanen, et såkalt sone 1-område.

- Det området strekker seg nå over Island, og der er det ikke lov å fly, sier informasjonsrådgiveren.

Hun påpeker at det er knyttet stor usikkerhet til prognosene, og at Luftfartstilsynet derfor vil følge nøye med på skyens utvikling utover dagen.

Se siste askegrafikk fra Meteorologisk Institutt her:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken