Gå til sidens hovedinnhold

Ny Devold-høring fredag

Stortinget har bestemt seg for å kalle forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) inn til en ny høring fredag.

Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle (SV) bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at komiteen på møtet i dag er blitt enige om å kalle inn Devold til nye høringer.

- Vi skal ha et forberedende møte om høringen i morgen klokka 14.30, sier Valle.

- Kan det bli aktuelt å innkalle flere til høringen?

- Vi kan komme til å kalle inn generalinspektør Lars J. Sølvberg i Hæren. Det er ikke unaturlig at vi gjør det slik at han får mulighet til å svare på spørsmål om granskingsrapporten, sier Valle.

Får Sølvberg ordet i en ny høring, kan det bli en oppvask mellom både ham, forsvarsministeren og Forsvarssjefen. Den uavhengige rapporten fritar ham nemlig langt på vei for ansvaret for overforbruket i 2004. Sølvberg ble sammen med direktør for Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes, sparket da overforbruket i Forsvaret på nær én milliard kroner ble kjent.

Vil se hemmelige brev
Komiteen har dessuten skrevet til statsråden og bedt om at ikke bare granskningsrapporten om hæren blir nedgradert, men også at all korrespondansen mellom Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet blir offentlig.

Målet er å finne ut om Krohn Devold har forsømt sin informasjonssvikt overfor Stortinget. Viser det seg at Krohn Devold har ignorert sterke advarsler fra Forsvarsstaben om at omstillingen av Forsvaret ikke var forsvarlig vil opposisjonen fremme mistillit mot henne.

Ble advart
TV 2 Nettavisen har på egen forespørsel fått nedgradert to hemmelige brev fra Forsvarsstaben og svaret fra forsvarsministeren. Brevene viser at Krohn Devold ble advart om at nedbemanningsplanen i Forsvaret ville sprekke.

Den nye høringen kan føre til at Krohn Devold holdt på pinebenken ytterligere en tid før hennes skjebne blir avgjort. Kontrollkomiteen skal etter planen legge fram sin sak i Stortinget 14. mars. Nå spøker det for tidsfristen, men Ågot Valle sier at komiteen satser på å få saken ferdigbehandlet så fort som mulig.

- Vi håper å bli ferdig til påske. Ingen er tjent med at saken trekker ut, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hagen avgjør dramaet
Stoltenberg har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at han ikke ønsker noen regjeringskrise, og at det ikke kan være nødvendig for Bondevik å sette sin stilling inn på å beholde Krohn Devold.

SV-leder Kristin Halvorsen gir statsministeren den samme beskjeden.

Men statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-leder Erna Solberg står foreløpig last og brast med forsvarsministeren.

Det kan til syvende og sist dermed bliHagen som avgjør det politiske dramaet som nå utspiller seg.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken