Gå til sidens hovedinnhold

Ny fantastisk varmerekord

Bare enkelte steder i Tyrkia, Kypros og Portugal hadde det hetere enn nordmøringene torsdag, og det feiret flere med et bad. Se web-tv.

Klokken 13 i dag ble det målt hele 21,6 grader både på Sunndalsøra på Nordmøre og i Tafjord på indre Sunnmøre. Dette er tre grader mer enn rekorden på 18,6 grader som ble satt på Sunndalsøra i natt.

På Europa-toppen
Ifølge Storm Weather Center er det bare enkelte steder i Tyrkia, Kypros og Portugal som har det hetere enn nordmøringene i dag.

- Dette er helt unikt. Temperaturmålingene i Norge startet på slutten av 1800-tallet, og aldri har det vært målt så høye temperaturer i november, opplyser meteorolog Martin Dahl Grønnevet til TV 2 Nettavisen.

Varmerekorden for november før nattens målinger ble satt i 1984 da det ble målt 18,5 grader på Sunndalsøra. Normalt er døgnmiddeltemperaturen på Sunndalsøra på denne tiden av året 7-8 grader.

Fønvind
Folk i hele landet kan glede seg over en uvanlig mild start på årets siste høstmåned. Ifølge meteorologisk institutt ligger alle temperaturmålinger over hva som er normalt for årstiden.

Årsaken til det sommerlige været, er mild og fuktig luft fra områdene utenfor Vest-Afrika. Rekordtemperaturene på Vestlandet skyldes en fønvind fra syd. Den varme vinden vil minke utover dagen, og da er det også fare for litt fallende temperaturer.

Uvær koster
Og mens novembervarmen nådde rekordhøyder torsdag, frykter forsikringsbransjen at klimaendringer skal gi oss mer uvær. Forsikringsselskapene i Norge forbereder seg derfor på det verste - og øker nå sitt samlede erstatningsansvar ved en enkelt naturkatastrofe fra 6,5 milliarder kroner til 10 milliarder.

Grensen for naturskadeutbetalinger er tidoblet siden begynnelsen av 90-tallet.

Men i Danmark gjorde en orkan for fire år tilbake skader for hele 14 milliarder - altså mer enn det den norske naturskadeforsikringen dekker.

Med vår spredte bosetting får vi neppe så store skader her i landet, men det er all grunn til å ta advarslene om mer uvær på alvor.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis