Gå til sidens hovedinnhold

Ny fiasko for Mark Hughes?

Stoke har gamblet høyt med ansettelsen av den tidligere toppspissen i managerstolen.

Her finner du Nettavisens tabelltips 2013/14

Alle overgangene i Premier League

Stoke City Football Club
Grunnlagt: 1863
Hjemmebane: Britannia Stadium
Rivaler: Port Vale, West Bromwich og Wolverhampton
Plassering 2012/13: 13.

Manager
Stoke er det nærmeste du kommer et godt, gammeldags kick & run-lag i Premier League. Klubben har beholdt plassen fem sesonger på rad takket være solid keeper- og forsvarsspill, hardarbeidende spillere ellers på banen og hengivne fans.

Men klubbeledelsen ønsket seg flere scoringer og mer underholdning og moro, og bestemte seg derfor for å sparke manager Tony Pulis i mai. Mange fans var også lei Pulis' spillestil og taktikk og krevde endringer, men ansettelsen av Mark Hughes som hans etterfølger er ikke blitt godt mottatt.

Hughes hadde en strålende karriere som spiss for Manchester United og flere internasjonale toppklubber. Managerkarrieren startet også forrykende, med fem fine år som landslagssjef for Wales og senere fire år med sterke resultater som Blackburn-manager. Han lyktes ikke særlig godt som sjef i Manchester City, og det oppholdet endte med at han fikk sparken i desember 2009.

Sommeren 2010 ble han ansatt som Fulham-manager, men etter 11 måneder trakk han seg fra stillingen og brente alle broer til klubben gjennom noen kontroversielle uttalelser om ambisjonsnivået. I QPR hadde Hughes budsjett til å kjøpe en rekke høyt profilerte spillere, men etter 12 kamper på rad uten seier høsten 2012, ble han kastet på hodet ut av klubbportene.

Hughes' managerfilosofi er kontinental og ballbesittende, og det er garantert årsaken til at han er hentet inn av en Stoke-ledelse som ønsker forandringer. Dette er et avgjørende opphold for 49-åringen; skulle han floppe også her, vil det nok bli svært vanskelig for ham å finne en ny managerjobb på toppnivå.

Spillere inn
Erik Pieters (PSV Eindhoven)
Marc Muniesa (Barcelona)
Juan Agudelo (New England Revolution, gjelder fra 1. januar 2014)

Spillere ut
Dean Whitehead (Middlesbrough)
Carlo Nash (Norwich)
Matthew Upson (frigitt)
Rory Delap (Burton)
Matthew Lund (Rochdale)
Mamady Sidibe (frigitt)
Michael Owen (lagt opp)

Klubben har kvittet seg med en del daukjøtt som ikke kommer til å bli savnet. Inn har kommet to forsterkninger i forsvaret og en ung spiss som ikke blir spilleklar før på nyåret. Keeperen Jack Butland er også ny i klubben, selv om han ble kjøpt 31. januar i år. Du kan lese mer om overgangene andre steder i artikkelen.

Keeper

Asmir Begovic leverte en praktfull sesong og var en av hovedgrunnene til at Stoke kom såpass høyt som 13. plass. 26-åringen som har 20 landskamper for Bosnia, var i søkelyset til flere storklubber i Premier League, men det ser ut til at Stoke får beholde sin kanskje beste spiller. Begovic var én av fire PL-keepere som spilte samtlige minutter i serien.

Som backup for Begovic har Stoke hentet inn det 20 år gamle stortalentet Jack Butland. Han spilte 46 seriekamper for Birmingham forrige sesong og står oppført med én landskamp for England og fem for Storbritannia.

Rutinerte Thomas Sørensen er fremdeles i stallen, og keeperplassen fremstår som Stokes beste lagdel.

Forsvar
Stoke har overlevd fem sesonger på rad i Premier League klubben takket være en gjerrig spillestil og solid forsvarsspill. Avslutningen på 2012 ble kanonbra, med ti kamper på rad uten tap og få innslupne mål. Så raknet det fullstendig i de bakre rekker på nyåret, og troen på Stoke som et lag med panserforsvar, fikk en alvorlig knekk.

Forsvaret ledes av kaptein Ryan Shawcross (25), en storvokst og sterk midtstopper som holder bra Premier League-nivå. Ved hans side finner man normalt den tidligere tyske landslagsstopperen Roberth Huth. På sitt beste holder han samme klasse som Shawcross, men 28-åringen varierer mer i prestasjonene. Et problem for Stoke er at disse to er veldig like i spillestil og fysikk. Ideelt sett burde Shawcross hatt en mer spillende og kreativ partner.

Som venstreback har Stoke hentet inn den spennende nederlandske landslagsspilleren Erik Pieters (25) fra PSV. Han var skadet stort sett hele forrige sesong, men kom tilbake helt på tampen. Han har spilt de fleste treningskampene i sommer. 21 år gamle Mark Muniesa er også ny i klubben. Han står oppført med 79 kamper for Barcelona B og 2 for Barcelonas A-lag. 21-åringen kan spille både midtstopper og venstrekant. Den amerikanske landslagsspilleren Geoff Cameron kommer nok til å bekle høyrebackplassen også i år, selv om han i utgangspunktet ønsker å spille midtstopper. Rutinerte Ryan Shotton og Andy Wilkinson er andvendelige reserver.

Selv om Stokes forsvarsspill varierte en del forrige sesong, er det ikke mange lag på nedre halvdel i Premier League som kan mønstre like solide spillere. Spørsmålet er om midtstopperne er i stand til å spille den ballbesittende stilen Mark Hughes ønsker.

Midtbane
Hvis omleggingen til en mer ballbesittende spillestil skal lykkes, er Stoke avhengig av å ha bevegelige midtbanespillere med kvikke hoder og gode føtter. Den lange franskmannen Steven N'Zonzi (24) er en slik type, og han blir en nøkkelspiller denne sesongen. Charlie Adam (27) har en fin pasnings- og skuddfot, men sliter tempomessig. Glenn Whelan (29) og Wilson Palacios (29) kommer trolig til å kjempe om den tredje sentrale midbaneplassen. Førstnevnte er ikke en spiller som forbindes med kortpasningsspill, mens sistnevnte har slitt med dårlig form grunnet en kneskade de siste sesongene. Dersom han finner tilbake til taktene i Wigan og første del av Tottenham-oppholdet, vil det være som å få en ny spiller i stallen for Mark Hughes.

På den venstre kanten har Stoke en interessant fyr i den amerikanske landslagsspilleren Brek Shea, men 23-åringen har stort sett vært skadet siden han kom fra FC Dallas på nyåret. Han skadet også kneet i en treningskamp i sommer og mister de første ukene av sesongen. Nokså ordinære Michael Kightly er trolig førstevalget på høyrekant, mens Jon Walters, Jermaine Pennant og Matthew Etherington i utgangspunktet er reserver.

Dette er en av Premier Leagues svakeste midtbaner, og det trengs helt klart forsterkninger av den kreative, raske og smarte typen.

Angrep
Jonathan Walters (29) og Peter Crouch (32) var det foretrukne spissparet forrige sesong, men duoen skremte ikke mange med sine 15 mål til sammen. Kenwyne Jones (28) må trolig nøye seg med å være tredjevalg også i år. I våre øyne er landslagsspilleren fra Trinidad og Tobago mer spennende enn de to førstnevnte, men det er nok ustabilitet som gjør at han ikke er førstevalg. Det knyttes forventninger til Juan Agudelo (20), som har 17 landskamper for USA, men han er ikke spilleklar før etter nyttår.

Stoke scoret bare 34 mål forrige sesong og 36 året før. Årsaken er så enkel som at angrepet og den offensive midtbanen ikke er god nok, og det er ingen tvil om at klubben trenger en ny klassespiss.

Vårt tips: 17. plass
Selv om det til slutt endte med 13. plass, varierte Stoke mye i prestasjonene forrige sesong, og laget var innblandet i nedrykksstriden på vårparten etter en elendig periode som varte fra nyttår til midten av april. Ansettelsen av Mark Hughes og overgangen til en kontinental spillestil er et risikabelt prosjekt som fort kan ende med katastrofe. Lagets to fremste rekker trenger sårt forsterkninger. Skulle det komme inn to-tre spillere av toppkvalitet, kan resultatet fort bli bedre enn 17. plass. Men selv om klubben har god økonomi, kan ikke Hughes plukke fra øverste hylle. Han har heller ikke imponert veldig med kjøpene i sine siste klubber.

Første kamper
17. august: Liverpool borte
27. august: Crystal Palace hjemme
31. august: West Ham borte

HTML EMBED

Norsk Tipping

BGFlashEmbed('http://widget.tippebannere.no/Moduler/MestSpilte.swf','popular','http://widget.tippebannere.no/OddsenHome.ashx?func=favorites','Nettavisen_Oddsen2.0');
HTML EMBED

Kommentarer til denne saken