Gå til sidens hovedinnhold

Ny FN-jobb for Blix

Hans Blix, den tidligere lederen for FNs våpeninspektører, skal slett ikke pensjonere seg. Nå blir han sentral i den globale jakten på terrorisme og masseødeleggelsesvåpen.

Blix ble verdenskjent for sin integritet og sine standpunkter da han ledet våpeninspektørene som lette etter masseødeleggelsesvåpen i Irak. De fant ingenting, og Blix var derfor en sterk motstander av at USA skulle angripe Irak med den begrunnelsen at landet utgjorde en trussel.

FN-kommisjon
Etter at han sluttet som våpeninspektør, sa Blix at han skulle pensjonere seg. Slik blir det ikke. I stedet skal han lede en ny FN-kommisjon, skriver Svenska Dagbladet ifølge Aftonbladet.

Kommisjonen skal bestå av 12 eksperter fra ulike land. Navnene er ikke offentliggjort. De vil få som oppgave å legge fram konkrete forslag mot masseødeleggelsesvåpen og terrorisme. Om to år skal konkrete ideer presenteres for FN og verdens regjeringer.

- Vi håper på realistiske, men også vidtrekkende forslag, sier kommisjonens generalsekretær Henrik Salander til Svenska Dagbladet.

Spurt av Lindh
Det var utenriksminister Anna Lindh som i sommer spurte Hans Blix om han ville påta seg jobben. Første møte holdes i Sverige i januar.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen