Gå til sidens hovedinnhold

Ny FN-sjef starter med Darfur

Tirsdag kunngjorde FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon at han vil prioritere krisen i Darfur.

Ban Ki-moon hadde sin første dag som FNs nye generalsekretær tirsdag. Han overtar jobben etter den populære Kofi Annan som har hatt stillingen i åtte år.

Ki-moon oppfordret til handling i forhold til krisene i Midtøsten og Darfur, melder nyhetsbyrået AP.

Ban kunngjorde at hans første reise som FNs generalsekretær ville gå til Afrika hvor han skal delta i et møte med Den afrikanske unionen. Møtet avholdes i Etiopias hovedstad Adis Ababa i slutten av januar, og vil fokusere på krisen i Darfur.

Halvere fattigdommen
- Jeg starter med mine plikter i en tid som er skremmende for internasjonale oppgaver, noe som strekker seg fra krisen i Darfur, Midtøsten, Libanon, Iran, Irak, Nord-Korea, til mange andre kriser i verden, blant annet fraværet av menneskerettigheter og nødvendigheten til å iverksette millenniumsmålet om å halvere fattigdommen innen 2015, sa han.

Videre så sa generalsekretæren at Nord-Korea og deres atomprogram ville få høy prioritet i FN.

Urettferdig kritisert
Ban ble innsatt 1. nyttårsdag, noe som er en helligdag for FN. Dermed hadde han sin første arbeidsdag tirsdag. Ban sa at FN fortsatt spilte en viktig internasjonal rolle, men han la ikke skjul på at FN til tider har vært upopulær.

- Dessverre så har De forente nasjoner, til tross for den viktige rollen de har hatt i forhold til fred, fremgang og utvikling, ikke blitt verdsatt, og noen ganger urettferdig kritisert, sa han.

Ban Ki-moon har tidligere vært utenriksminister i Sør-Korea.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka