Gå til sidens hovedinnhold

Ny, helnorsk verdensrekord

Alle skal med - på trygd.

Ny, norsk verdensrekord: 1,5 millioner på trygd.

Nordmenn er på syke- og uføretoppen på verdensbasis. Nesten 30 prosent av befolkningen mottar trygdeytelser. Ingen land i verden har en større del av befolkningen på uføretrygd. Det skriver Bergens Tidende (BT) fredag.

- Etter at Sverige og Nederland har klart å snu trenden, har Norge havnet på verdenstoppen både i andelen uføre og i sykefravær. Det er særlig grunn til å være bekymret over økningen av helt unge uføre, sier professor i trygdeøkonomi ved Universitetet i Bergen, Kjell Vaage til BT.

For generøs sykelønnsordning
Han mener det er sykelønnsordningen som er en av årsakene til at Norge topper statistikken.

- Ingen våger å røre ved verdens mest sjenerøse system, hvor man får akkurat like mye penger om man er på jobb eller er syk og holder seg hjemme. Når ingen andre land i verden har det slik, er det ikke sikkert at det er vi som har den beste ordningen, sier økonomiprofessoren.

Lavere trygd eller mer kontroll
Vaage mener at politikerne grovt sett kan velge mellom to virkemidler hvis man skal endre trygdesystemet.

- Enten kan man redusere trygdesatsene og innføre egenandeler, eller man kan øke kontrollen. Alle land prøver å balansere disse forholdene. I Norge skygger vi svært ofte unna, sier Vaage, og mener dette er en av grunnene til at Norge ikke har klart å snu den negative trenden.

En katastrofe har rammet landet
Vaage er dermed helt på linje med Professor Rögnvaldur Hannesson ved NHH. I artikkelen «- Betaler nordmenn for å drive dank» gikk Hannesson kraftig ut mot det norske trygdesystemet.

- Man skulle tro at nordmenn var blant verdens sykeste folk og at økt velstand avler mer og mer sykdom, noe som neppe er tilfelle, sa Hannesson til NA24.

Han mener de eksplosive trygdetallene, spesielt antallet unge uføre, vitner om at Norge har vært utsatt for en nasjonal katastrofe.

- I 1996 var de offentlige utgifter til sykdom og uførhet ni prosent av statens samlede utgifter. I 2010 var tallet vokst til 14 prosent. Hvis man ellers ikke kjente til rikets tilstand, ville man lurt på hva slags katastrofe som egentlig har rammet dette landet i mellomtiden. Å peke på en rødgrønn regjering ville være et billig poeng, sa Hannesson.

Bruker de svakeste som brekkstang
NHH-professorens uttalelser fikk SVs Karin Andersen til å reagere.

- Ideen om at hvis vi bare gir folk dårlig nok lønn så vil de bli ansatt et sted er selve oppskriften på et arbeidsmarked der lønningene for alle presses nedover. Vi skal ha et samfunn der et hvert arbeid gir en lønn å leve av og en jobb å leve med. Hannessons tankegods tilhører en tid som er forbi, og et menneskesyn vi skal bruke hvert fiber i kroppen på å bekjempe, sier Andersen til NA24.

Hun mener høyrepartiene bærer på samme tankegods som Hannesson.

- Den er grotesk denne ideen om at de som sliter mest, i de vanskeligste delene av arbeidsmarkedet, skal gjøre jobber Hannesson ikke mener er verdige til en lønn man ikke kan leve av. Hannesson og høyrepartiene bruker menneskene som har det tøffest i samfunnet som brekkstang for å ødelegge den norske modellen. Modellen som sikrer likeverd og gode muligheter for alle, sier den engasjerte SV-politikeren.

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken