Gå til sidens hovedinnhold

Ny kreftvaksine

En ny vaksine mot lymfekreft og beinmargskreft har allerede vist 80 prosent beskyttelse.

(SIDE2): Foreløpig er vaksinen kun testet på mus vaksinen, men kliniske forsøk på mennesker ventes å starte til neste år, skriver Fædrelandsvennen tirsdag.

Ferdig om 5-10 år
Det er forsker Agnete Brunsvik Fredriksen som har utviklet den ny vaksinen vaccibodies ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.

- I 80 prosent av tilfellene beskyttet den musene mot lymfekreft og beinmargskreft, som vi har konsentrert oss om foreløpig, sier hun ifølge avisen.

- Det vil sikkert ta mellom 5 og 10 år før vaksinen er ferdig til massebruk. Vi starter med lymfekreft og beinmargskreft, men vi har allerede begynt forsøk på mus for å utvikle en vaksine mot hiv, influensa og prostatakreft etter de samme prinsippene, sier Fredriksen.

Vaksine mot livmorhalskreft
I desember 2006 kom vaksinen mot livmorhalskreft i salg. Den selges til alle norske kvinner inntil 26 år og skal være 100 prosent effektiv mot livmorhalskreft.

Foreløpig må jenter og kvinner som ønsker å vaksinere seg betale av egen lomme. Vaksinen koster 1200 kroner per behandling, og man trenger tre behandlinger.

LES FLERE HELSESAKER HER

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka