Gå til sidens hovedinnhold

Ny leder i Verdensbanken

Forgjengeren skandalisert - nå tar denne mannen over.

Alt tyder nå på at Verdensbankens nye leder blir nok en amerikaner. Når Verdensbanken startet sitt styremøte mandag 25. juni, hadde bare én person blitt nominert, George Bushs kandidat, Robert Zoellick.

NA24 - din næringslivsavis

Zoellick tar over etter Wolfowitz som avtrer 30. juni etter to stormfulle år på toppen av den kontroversielle organisasjonen.

Wolfowitz var omstridt fra dag én, på grunn av hans rolle i Irak-krigen. Men det var skandalen som oppsto når det kom fram at han hadde ordnet en betydelig lønnsøkning til sin kjæreste og underordnede, Shaha Riza, som endte med å koste ham jobben.

Zoellick er 53 år gammel, og har mange år med erfaring innen utenriks- og økonomisk politikk, under tre republikanske presidenter siden Ronald Reagan. I fjor forlot han Bush-administrasjonen for en toppjobb i Wall Street-giganten Goldman Sachs.

Verdensbanken har tradisjonelt blitt styrt av en amerikaner. Bush-administrasjonen hadde ingen planer om å bryte den tiår-lange tradisjonen for at banken blir ledet av en representant fra dens største bidragsyter.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler