Gå til sidens hovedinnhold

Ny lov: 500 kroner i bot for å røyke med barn i bilen

Ny britisk lov trer i kraft 1. oktober 2015.

Det er den britiske regjeringen som skriver om den nye loven på sine hjemmesider.

Helseminister Jane Ellison, sier at mange barn er redde for å be foreldrene sine om å slutte å røyke.

- Tre millioner barn er eksponert for passiv røyking i biler, noe som utgjør en helserisiko. Vi vet at mange av dem synes det er flaut eller de er redde for å spørre voksne om å stoppe å røyke. Derfor mener vi denne loven er et viktig steg i å beskytte barn mot passiv røyking, sier hun i en pressemelding.

Flere giftstoffer i bil
Public Health England skal lansere en kampanje for å skape oppmerksomhet rundt farene ved å røyke, både i hjemmet og i bilen, når barn er tils tede.

Loven forbyr røyking i privatbiler, dersom det er personer under 18 år til stedet. Loven gjelder imidlertid ikke dersom sjåføren selv er under 18 år og alene i bilen. I England har man lov til å kjøre bil fra man er 17 år.

Den danske avisa Berlingske skriver at det i følge en undersøkelse gjort av The British Lung Foundation er viktig å forby røyking i biler, fordi mer enn 80 prosent av passiv røyking inneholder kreftfremkallende giftstoffer. Disse giftstoffene blir mer konsentrert inne i en bil.

Liknende forbud er tidligere blitt innført i Sør-Afrika, Wales og Bahrain. også i deler av USA, Canada, Australia og Frankrike er det forbudt å røyke i biler, dersom det er barn til stedet.

Ikke aktuelt i Norge
Denne uka presenterte helseminister Bent Høie den så kalte Høie-pakka, som er et forslag om nøytral embalasje på sigarett- og snus-pakker.

Dette skal, i følge forslaget, gjøre det mindre attraktivt for unge å røyke og snuse.

Et forbud mot å røyke i bil er imidlertid ikke akutelt i Norge, i følge Høie.

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre et lignende forbud som England har nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Nrk.

Lik Nettavisen på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken