Gå til sidens hovedinnhold

Ny nedtur for boligprisene

Boligprisene fortsatte å falle i desember. Se tallene.

Onsdag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EEF) frem boligprisstatistikken for desember måned på en pressekonferanse i Oslo.

Fra november til desember falt boligprisene med 1,7 prosent. Prisfallet justert for sesongmessige variasjoner var på 0,6 prosent.

Les også: Boligprisene sjokkerer ekspert

Dyster høst
Året begynte bra for boligeierne, med en stigning på 7,3 prosent fram til april.

Men allerede i mai kom signalet om at trenden var i ferd med å snu, da prisene falt 0,1 prosent. Etter litt berg-og-dal-bane gjennom sommeren, fulte en dyster høst. I fire måneder på rad, fra september til desember, falt prisene.

Dermed har nesten hele boligveksten for 2007 blitt spist opp. Totalt sett steg boligprisene med 1,9 prosent fra desember 2006 til desember 2007.

Se video på TV 2 Sumo med formann i NEF Øivind A. Tandberg (Artikkelen fortsetter under):

204213

Høyere gjennomsnittlig årsvekst
Derimot steg den gjennomsnittlige boligprisen i 2007 med 11 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisen i 2006. På grunn av sterkt stigende priser i 2006, lå prisnivået i starten av 2007 langt over prisnivået 12 måneder før. Først på slutten av 2007 nærmet prisene seg det samme nivået som tilsvarende måned året før.

Derfor blir det et såpass stort avvik mellom den gjennomsnittlige prisstigningen på 11 prosent, og prisstigningen fra desember 2006 til desember 2007 på 1,9 prosent.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leiligheter trekker sterkt ned
Selv om prisveksten såvidt holdt holdt seg positiv i året som gikk, var det en type bolig som hadde et fallende prisnivå.

Prisen på leiligheter var 0,8 prosent lavere enn i desember 2006. Dermed trakk disse boligene totaltallene kraftig ned, for både eneboliger og delte boliger hadde en helt annen trend.

Eneboliger steg i verdi med 8,1 prosent de siste 12 månedene, mens prisen på delte boliger steg med 8,8 %.

Det tar lang tid å selge
Alle tallene over er basert på salg av boliger via Finn.no. Der registreres det også hvor lang tid det tar fra en bolig legges ut for salg, til den registreres som solgt.

Denne omsetningstiden steg dramatisk fra november til desember, da det tok hele 39 dager i gjennomsnitt å selge en bolig. Det er en økning på 40 % fra måneden før og 50 % fra året før.

- Forskjellene fra sted til sted i Norge er store. I Oslo tok det 25 dager å få solgt en bolig i desember, mens boligene som ble solgt i Tromsø i desember i gjennomsnitt hadde ligget ute i 72 dager, sier direktør i NEF Finn Tveter.

Prognoser for 2008
Er du usikker på utviklingen i boligmarkedet fremover, er det liten hjelp å hente hos ekspertene. Prognosene spriker kraftig. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund spådde i Nettavisen i høst en nedgang på inntil 20 prosent de neste par årene, mens Prognosesenterets partner Bjørn Erik Øye tror på en oppgang på seks prosent.

Også NEF og EEF har sine tips til hva som vil skje med prisveksten i år.

NEF tror boligprisene stiger med 3 prosent i 2008, mens EFF tror boligprisene vil stige med 3 - 5 % målt mot gjennomsnittet for 2007.

- Vi merker at det nå er en mer avventende holdning hos våre medlemmer. På grunn av det store volumet av boliger som nå ligger til salgs, samt skepsisen vi ser blant kjøperne, tror vi det skal litt til før prisene tar seg opp igjen, sier nestleder i EFF Torbjørn Ek.

Les også: Ny rentesmell

Les flere artikler om privatøkonomi her.

Hva tror du om boligprisene i 2008? Kommenter under.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken