Gå til sidens hovedinnhold

Ny oljeprisrekord

Oljeprisen har passert magisk grense.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York stiger oljeprisen markant etter en positiv rapport som signaliserer høyere forbruk av energi.

NA24 - din næringslivsavis

Stemningen blant innkjøpssjefene i tjenestesektoren, som utgjør nesten 90 prosent av landets økonomi, ble litt bedre enn ventet i april. I april endte ISM-indeksen som følger innkjøpssjefene i tjenestesektoren på 52. Det er en oppgang fra 49,6 i mars.

Stigningen var den første siden desember for denne indeksen.

Markant oppgang
- Den ga oss sannsynligvis en liten opptur psykologisk. Kanskje kommer etterspørselen etter olje til å stige igjen, sier Phil Flynn hos Alaron Trading, ifølge Bloomberg.

På Nymex har oljen, med referanseverdi WTI og levering i juni, blitt handlet for 120,21 dollar fatet som er ny rekord. Oppgangen er på nesten fire prosent.

Den amerikanske etterspørselen etter oljeprodukter som bensin og diesel har falt med 2,7 prosent det siste året. Årsakene tilskrives svakere økonomisk vekst og høyere energipriser.

Trøbbel i Nigeria
Rapporten kom etter at en oljepumpestasjon ble angrepet i Nigeria i helgen. Angrepet tvang Royal Dutch Shell til å redusere produksjonen. Det er den militante organisasjonen MEND som har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Markedet er veldig sensitivt for forstyrrelser når det kommer til oljeleveransene, når slike tilfeller oppstår sendes gjerne oljeprisene oppover.

MEND har i flere år angrepet Shell-installasjoner i det oljerike afrikanske landet, noe som har ført til at produksjonen til selskapet har blitt kraftig redusert.

- Hver gang det virker som at det kommer til å roe seg i Nigeria, virker de å bli verre, sier Flynn, ifølge Bloomberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Klare mål
Siden 2006 har flere militante grupperinger i Nigeria kidnappet over 250 lokale og utenlandske oljearbeidere samt sabotert olje- og gassledninger og andre installasjoner. Gruppene i det oljerike Niger-deltaet ønsker å få større andeler av oljen som produseres i regionen. Også norske oljearbeidere i regionen har blitt tatt til fange tidligere.

Les mer her: - Løslates innen 24 timer

Grupperingene har forskjellige virkemidler og forskjellige mål med aksjonene, bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet har vært den mest aktive grupperingen. De hevder at utenlandske interesser utnytter landets oljerikdommer, og krever at Nigeria tar full kontroll over installasjonene for at befolkningen skal få en større del av inntektene. MEND har tidligere stått bak en rekke gisselaksjoner.

Andre grupperinger har kidnappet oljearbeidere som forhandlingskort for å få flere arbeidsplasser, bedre arbeidsvilkår, eller løsepenger. Kidnappingene har stort hatt en fredelig utgang.

Regner syre
De store internasjonale oljeselskapene soper inn milliarder av kroner på oljeutvinning i et området som er tilgriset slik at befolkningen lever i oljesøl. De spiser fisk og drikker vann fra vannet som er tilgriset. Flere aktører NA24 snakket med i fjor sa at området er så forurenset at det regner syre og mye av livsgrunnlaget er dødt. Nigerdeltaet genererer 97 prosent av oljeeksporten til Nigeria.

Les mer her: Se den skitne sannheten

- Nigeria er en klassisk eksempel på et land med enorme naturressurser uten at inntektene bidrar positivt til lokal befolkningen. Shell raner Niger-deltaet, sa Truls Gulowsen i Greenpeace til NA24 i fjor.

Les mer her: - Shell raner Niger-deltaet

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud