Gå til sidens hovedinnhold

Ny rentebonanza preger nordmenn

Stadig flere søker trygghet når de kontakter denne damen.

Det er en markert økning i fastrenteandelen blant både bankkunder og lånekassekunder. Det viser ferske tall fra SSB og Lånekassen.

Som NA24 rapporterte tirsdag har andelen fastrentekunder i Lånekassen økt fra 77.000 til 173.000 kunder på under ett år.

Av de som betaler på studielånet sitt har andelen lenge ligget på 15 prosent med fast rente og 85 prosent med flytende rente. Nå er fordelingen 30 prosent fastrente og 70 prosent flytende, ifølge Lånekassen. Denne andelen kan være økt ytterligere etter at fristen for å tenge nye fastrentelån gikk ut midnatt 12. juni.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Høyeste fastrenteandel siden 2005
Det er ikke bare hos Lånekassen at fastrenteandelen øker. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at i bankene har andelen lån med fast rente økt fra 7,3 prosent i fjerde kvartal 2011 til 8,6 prosent i 1. kvartal 2012.

- Vi må tilbake til 2005 for å finne et høyere nivå for andelen fastrentelån, opplyser Sigbjørn Wettre i SSB til NA24.

Binder for flere år
Fastrenteoversikten fra SSB viser også at lånekunder som binder velger stadig lengre bindingstid.

Fra fjerde kvartal 2011 til 1. kvartal 2012 steg andelen lån til lønnstakere med gjenværende rentebindingstid fra 1-5 år fra 4,3 til 5,8 prosent i bankene og fra 3,7 til 5,3 prosent i kredittforetakene.

Andelen lån med gjenværende rentebindingstid på mindre eller lik ett år falt fra 1,9 prosent i 4. kvartal 2011 til 1,1 prosent i 1. kvartal 2012. I samme periode økte andelen lån med gjenværende bindingstid på over ett år fra 77,8 prosent av fastrentelånene til 88,7 prosent.

Historisk lav fastrente
En hovedårsak til strømmen av nye fastrentekunder er de historisk lave fastrentenivåene.

I oktober 2011 tilbød Lånekassen tidenes laveste fastrenter. Hele 105.000 låntakere slo til og bandt. Nå, åtte måneder senere, er tilbudet fra Lånekassen enda lavere.

Også i bankene er fastrentenivået rekordlavt.

- SSBs tall stemmer godt overens med det også vi ser. Fastrentelån er mer populært og vi har merket denne endringen spesielt det siste året. Av nye boliglån etablert i Fokus Bank i mai i år var hele 20 prosent lån med fast rente. Etterspørselen etter fastrente fra januar til mai har holdt seg på et høyt nivå, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus bank til NA24.

Fokus Bank tilbyr i øyeblikket en fastrente over fem år på 3,70 prosent nominelt. Det er 0,05 prosentpoeng høyere rente sammenliknet med bankens beste boliglånsrente som for tiden er 3,65 prosent.

- Også det å sikre seg forutsigbarhet i 10 år koster lite sammenliknet med den flytende renta - det er kun 0,50 prosentpoeng i forskjell, opplyser Haftorn Iversen.

- Ikke tro du gjør et kupp
En undersøkelse utført av Nordea bekrefter at nordmenns interesse for fastrenter er på full fart oppover.

- Interessen for fastrente - særlig med litt lengre bindingstider - er vesentlig høyere. Det henger nok sammen med at fastrentenivået er særdeles lavt og at det har vært stort fokus på dette i mediene . Og det at man nå ser at andelen med bundet rente øker viser at mange av de som vurderer å binde faktisk tar action, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Hun advarer uansett mot å tenke at nå kan man gjøre et kupp ved å gå over til fastrente.

- Husk at lavt fastrentenivå kun reflekterer en forventning om at rentene vil holde seg lave i lang tid fremover. Så selv med lavt fastrentenivå, så gjelder den samme leksen: Fastrente er først og fremst en forsikring mot rentesvingninger. Historien viser at flytende rente lønner seg over tid. Men det er klart - har man høyt boliglån, som veldig mange nordmenn har, så er det en gylden sjanse til å få nettopp denne forsikringen på et gunstig rentenivå. Faren for å komme i en overkurs-situasjon er også mindre når rentenivået er så lavt som det er nå, sier Warloe.

Tror den lave renten er hovedmotivasjonen
Produktsjef finansiering i Sparebank 1 SR Bank Oddvar Rettedal tror det er tanken på et kupp som gjør at mange nå velger fastrente.

- Jeg skulle gjerne sett at svaret på økningen i fastrenteavtaler er at folk flest var blitt mer opptatt av trygghet og forutsigbarhet, og at en ville sikre seg mot at renten kan komme tilbake til et mer normalt rentenivå i Norge. Vi tror imidlertid hovedårsaken til den sterke veksten er den lave prisen. En kan i dag binde renten til omtrent samme pris som flytende. Det betyr at en kan sikre seg uten at en opplever å betale en "premie" for dette, sier Rettedal.

Siden årsskiftet har antall fastrentelån i Sparebank 1 SR-Bank økt med 25 prosent.

- Andelen fastrentelån av totale lån ligger nå på ti prosent. I begynnelsen av 2009 var den fem prosent. Cirka 60 prosent av nye fastrentekunder binder renten på fem år, 20 prosent på tre år og 20 prosent på 10 år, opplyser Rettedal.

Tjener ikke mer på fastrente
Bankinæringen som helhet mener økningen i fastrentelån er positivt og bedyrer samtidig at bankene ikke tjener mer på fastrente lån enn lån med flytende rente.

- Det positive med økningen er at flere låntakere får mer forutsigbare lånekostnader. I en urolig tid er dette et fornuftig sikringstiltak, ikke minst dersom lånet er høyt i forhold til inntekten. Husk at fastrentene i dag ligger på historisk lavt nivå, sier assisterende fagdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Rolf Mæhle.

FNOs inntrykk er at mange velger å kombinere fast og flytende.

- Dette er smart, fordi det både innebærer en viss innlåsing av rentekostnadene, samtidig som lånet med flytende rente gir større fleksibilitet i forhold til for eksempel å nedbetale ekstra uten å risikere en overkurs, sier Mæhle.

Hva bankene tjener på de ulike låneproduktene varierer fra bank til bank ifølge FNO.

- I en uformell undersøkelse vi gjorde for en stund siden svarte et flertall av bankene at marginen på fastrentelån er på linje med lån med flytende rente. En av grunnene til at fastrenteandelen øker, er nettopp at konkurransen i fastrentemarkedet har økt. Dette har presset marginene ned, sier Mæhle og legger til:

- Gitt at du har bestemt deg for å binde renten i dag, er en av fordelene med fastrentelån at dersom du velger den banken som i dag tilbyr den laveste fastrenten, så har du det billigste fastrentelånet i hele rentebindingsperioden.

Sammelign fast rente med flytende
I tabellen under kan du sammenligne landets billigste fastrenter mot landets billigste flytende boliglånsrente per 12. juni 2012 ifølge Finansportalen.no:

Kommentarer til denne saken