Gå til sidens hovedinnhold

Ny rettsrunde mot Saddam

Rettsaken mot Iraks tidligere president, Saddam Hussein, kom i gang igjen søndag. En etter en blir de tiltalte kalt inn foran dommeren.

Rettsrunden begynte med at en av Saddams medtiltalte, Mizhar Abdullah Ruwayyid, en offiser med lav grad i det tidligere Baath-partiet, sto skolerett for dommeren. Sjefsdommer Raouf Abdel-Rahman spurte ham ut foran retten

Utspørringen innleder en ny fase i rettsaken. Siden den startet 19. oktober har påtalemyndigheten hentet fram vitner og lagt fram dokumenter som de hevder viser hvilken rolle Saddam og hans sju medtiltalte hadde etter et angrep mot daværende Irak-lederen i 1982.

De tiltalte må svare for 148 sjiamuslimer, som ble drept i forbindelse med dette, sammen med ulovlig fengsling og tortur av innbyggere i Dujail. De kan få dødsstraff ved henging dersom de blir funnet skyldige.

Søndagens timer i retten er de første siden 1. mars, da Saddam opplyste retten om at han var ansvarlig for å sende de 148 sjia-muslimene inn for retten, der de kunne bli dømt til døden av Saddams revolusjonsrett. Men han insisterte på at handlingene ikke var en kriminell handling, siden sjiamuslimene var mistenkt for å ha forsøkt å ta livet av ham.

Abdel-Rahman ba Ruwayyid fortelle til retten hva han gjorde den dagen kuppforsøket mot Saddam fant sted, 8.juli 1982. Ruwayyid sa han jobbet som telefonoperatør, og at han hadde en veldig lav posisjon i Baath-partiet på det tidspunktet.

Hen nektet også for det foregående vitne sa, at han hjalp til med opprullingen av skytingen.

- Hva de sier er ikke sant, for de har personlig noe i mot meg, sier han.

Noen timer etter at rettsaken startet, ble den utsatt. Igjen. Det melder nyhetsbyrået AP.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken