Gå til sidens hovedinnhold

Ny slakt av Oslo-restauranter

Rottelort og larver: Ingen av spisestedene som Mattilsynet i Oslo inspiserte denne uken slapp unna. Se lista her.

- Det er skremmende at serveringsstedene tar så lett på reglene, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen ved distriktskontoret for Oslo til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag og onsdag denne uken inspiserte Mattilsynet ni serveringssteder i Oslo. Samtlige steder fikk anmerkninger og flere av dem ble stengt. Blant disse var ærverdige LeCanard på Frogner som ble stengt på grunn av rotteekskrementer i kjelleren. Gourmet-restauranten har en stjerne i den fornemme Michelin-guiden.

Kan miste Michelin-stjerne
Redaktør Derek Butler sier torsdag ettermiddag til TV 2 Nettavisen at hygieneproblemer, som de som nå er avslørt, kan få konsekvenser for Michelin-anbefalingen.

- Restauranten kan bli tatt ut av guiden, i alle fall for ett år, sier han.

Butler sier også at dersom man fastslår at en restaurant ikke har tilfredsstillende hygiene, vil den ikke bare bli nedgradert på stjerne-rangeringen, den blir tatt helt ut av guiden.

Larver på kjøkkenet
Også Harlekin Mat & Vinhus i Hegdehaugsveien på Majorstua ble stengt etter at inspektørene fant larver på kjøkkenet. Nedenfor kan du se lista over de ni restaurantene som ble inspisert, og lese Mattilsynets egne anmerkninger.

I begynnelsen av november gjennomførte Mattilsynet i Oslo en inspeksjon blant serveringssteder på kveldstid. Kontrollen førte blant annet til at populære Odeon i Hegdehaugsveien ble stengt på grunn av helsefarlige forhold på kjøkkenet.

- Utestedet er nå åpnet igjen, men har ikke lov til å servere mat, sier Nielsen.

Varsler flere runder
Etter denne runden varslet Mattilsynet at de vil øke kontrollvirksomheten blant serveringssteder på kveldstid. Ukens kontroll var den siste i rekken, men Nielsen varsler flere runder frem mot jul.

- Vi må ha opp tempoet og frekvensen. Vi skal ha minst to, tre kontrollrunder fram mot jul. Så får vi vurdere hva vi gjør på nyåret. Målsettingen er å signalisere at vi mener alvor, selv om vi aldri vil klare å kontrollere alle, sier Nielsen.

Nielsen sier at kjøkkenforholdene ved Oslos serveringssteder er «skremmende og skuffende».

- Det kan bli bedre. Vesentlig bedre, sier han.

Her er Mattilsynets liste med kommentarer fra ukens inspeksjon:

 • LeCanard
  Virksomheten ble stengt på grunn av helsefare. Det ble funnet store mengder rotte-ekskrementer lokaler som lå i forbindelse med produksjonskjøkkenet. Godkjenningen fra Mattilsynet gikk også ut på dato 1. juni 2005.
 • Madserud Gård
  Virksomheten ble varslet stengt på grunn av utløpt godkjenning. Virksomheten fikk diverse anmerkninger bl.a. vedrørende vedlikehold og håndvask, men fikk allikevel midlertidig godkjenning til 1. februar 2005
 • Grønn
  Omsetningsforbud på div pastaretter på grunn av oppbevaring i romtemperatur i lengre tid. Det ble også varslet pålegg om å innskjerpe internkontrollen på grunn av mangelfulle/sviktende rutiner.
 • Lorry
  Virksomheten ble varslet stengt på grunn av utløpt godkjenning. Virksomheten var preget av dårlig renhold og orden, og det var sviktende rutiner på internkontroll. Omfanget av driften var større enn det virksomheten har kapasitet til. Mattilsynet har gitt en mulighet for midlertidig godkjenning, hvis ledelsen kan framlegge et tilfredsstillende forslag på begrenset drift inntil videre.
 • Palace Grill
  Virksomheten fikk diverse anmerkninger vedrørende hygiene. Bl.a. var det for dårlige håndvaskerutiner og sviktende skadedyrsikring.
 • Natraj Tandoori Restaurant
  Virksomheten fikk diverse anmerkninger vedrørende hygiene. Kjølekapasiteten på kjøkkenet var bl.a. for dårlig, og det var også for dårlig sikret mot skadedyr.
 • Peppes Pizza, avdeling Solli
  Virksomheten fikk diverse anmerkninger vedrørende hygiene. Bl.a. var håndvaskeforholdene for dårlige.
 • Azur Restaurant & ConSenzo v
  Virksomheten fikk diverse anmerkninger vedrørende hygiene. De hadde bl.a. ingen fungerende håndvask på det ene kjøkkenet.
 • Harlekin Mat & Vinhus
  (inspisert den 29. november på dagtid) Virksomheten ble stengt på grunn av helsefare. Det var svært dårlig renhold på stedet, og det ble funnet larver på kjøkkenet.

Assisterende daglig leder Henrik Wyller Berntsen hos Lorry opplyser overfor TV 2 Nettavisen at restauranten har ryddet opp i de påpekte forholdene og har fått såkalt begrenset godkjenning fram til 1. februar 2005.

- Det er helt trygt å spise mat på Lorry, skriver Wyller Berntsen i en faks. Det som gjenstår før Lorry får endelig godkjenning er at virksomheten sender inn søknad om godkjenning for ombygging av kjøkkenet.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken