Gå til sidens hovedinnhold

Ny triumf for ungt sjakk-geni

Den 13-årige Magnus Carlsen har gjort en ny kjempeprestasjon blant verdens beste sjakkspillere i turneringen Aeroflot04 i Moskva.

- Jeg tror Magnus blir verdens yngste stormester, og at det kan skje i løpet av noen få uker, sier Norges fremste spiller gjennom alle tider, stormester Simen Agdestein, til TV 2 Nettavisen.

Imponerende rekke

Normalt kreves det tre sterke prestasjoner, såkalte inntegninger eller stormesternapp, for å få den gjeve tittelen internasjonal stormester (GM).

Carlsen tok sitt første napp i januar, sitt andre nå i Moskva, og mangler altså bare en eneste inntegning for å få tittelen.

Aeroflot-turneringen som nå går mot slutten, regnes som verdens hardeste åpne sjakkturnering.

Deltakerlisten teller 644 personer. Av dette er over 140 av verdens fremste stormestre, og flere av dem ble feid av brettet av den unge bærumsgutten.

Fasit etter ni runder mot utelukkende knallgode spillere (åtte stormestre) er fem seire, tre tap og en remis (uavgjort). - Det er et utrolig bra resultat, sier Agdestein, som også er trener for det unge supertalentet.

Tukter snart læremesteren?

Agdestein var i sin tid verdens yngste stormester, men da som 18-åring. Siden har en strøm av unge talenter fra Russland og Kina presset aldersgrensen nedover. Den yngste som noensinne har tatt GM-tittelen var 12 år og sju måneder.

Det er Magnus for sent ute til å klare, men allerede i neste uke skal han til Reykjavik for om mulig å ta sin siste, og avgjørende inntegning. Da vil han i så fall være 13 år og tre måneder - og dermed med klar margin den yngste stormesteren i verden.

- Det imponerende er at Magnus ikke stagnerer, men fortsetter en rak kurve rett mot toppen. De største spillerne i verden har hatt en helt lik utvikling, sier Simen Agdestein.

Carlsen er nå landets nest sterkeste spiller, såvidt slått av Agdestein på rankingen. Men nå må lærermesteren passe seg, hvis ikke blir han tuktet av svennen.

Her kan du gå inn og se partiene.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken