Gå til sidens hovedinnhold

«Nye Anja» tilbake i Trondheim

- Jeg var for ung, sier Yeliz Özel om nedturen i Byåsen.

Det var intet annet enn et overgangskupp, da Byåsen hentet purunge Yeliz Özel til Trondheim høsten 1999.

- Da var hun en av de aller beste spillerne av sin årgang i Europa, et av de største talentene jeg har trent. Hun var svært god både teknisk og taktisk. Med et håndballhode av de sjeldne, sier tidligere Byåsen-trener Valerij Putans til Nettavisen.

I helga møtes Byåsen og Milli Piyango til Champions League-kvalik i Trondheim Spektrum. Det blir Özels første gjensyn med trønderhovedstaden siden hun forlot klubben i februar 2000.

Forskjellig fra Tyrkia
Nettavisen har vært i kontakt med den 28 år gamle tyrkiske playmakeren, som spiller sammen med storesøster Senay (30) på det tyrkiske mesterlaget. Hun medgir at tilværelsen som utenlandsproff i et nytt og ukjent land, ble for vanskelig å takle.

- Sett i ettertid, var det litt for tidlig for deg å forlate Tyrkia som 18-åring?

- Ja, jeg kom veldig tidlig til Norge. Jeg var nok for ung til å dra så langt vekk fra hjemlandet. Norge er veldig forskjellig fra hjemlandet mitt, sier Özel til Nettavisen.

Brøt kontrakten
Både språkbarrieren og problemer med å tilpasse seg det sosiale miljøet i Byåsen, gjorde at trondheimsoppholdet ble en kort affære.

- Det største problemet var det sosiale. Jeg hadde ikke mange venner der oppe, og følte meg ensom, sier hun.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Før hun kom ble det snakket om at den «nye Anja Andersen» var oppdaget, men etter fem måneder avbrøt Özel kontrakten.

- Jeg husker godt debuten hennes. Vi lå under mot Selbu, da Yeliz entret banen. Så snudde hun hele kampen for oss og scoret ti mål, sier Putans.

- Hvorfor ble hun ikke en større «hit» i Trondheim?

- Hovedproblemet var nok språk og kultur. Det var en stor utfordring for oss, og vi var kanskje flinke nok til å følge henne opp. Hun hadde med seg en eldre søster som passet på, men vi burde nok jobbet bedre både i laget og i støtteapparatet, sier han.

Spilte Champions League-finale
Det var den gang. Eventyret i Byåsen var over for lillesøster Özel.

Men playmakerens håndballkarriere hadde så vidt begynt. Og selv om det ikke ble suksess i Byåasen, har stortalentet likevel varene på øverste hylle i europeisk målestokk.

I tre sesonger spilte hun for Kometal Skopje. Det endte blant annet med en tapt Champions League-finale mot Slagelse i 2005.

- Det var en fantastisk erfaring for meg. Jeg håper vi kan få til noe lignende med Milli Piyango, sier spilleren som scoret til sammen 11 mål i de to finalekampene.

Tyrkisk håndball er på vei oppover. Blant annet ga landslaget Danmark store problemer under EM-kvalifiseringen tidligere i år.

Men selv om tyrkisk håndball er på vei oppover, skal ikke Milli Piyango ha noe å fare med mot storheter som Metz, Volgograd og Byåsen i trondheim til helgen.

- Nei, det har jeg ingen tro på. Man sier jo at alt kan skje, og at alt er mulig - men realistisk sett tror jeg ikke det er mulig at Byåsen kan gå på en smell her. Jeg tror det blir spenning inn til siste kamp her, men da mellom vertene og Volgograd, sier Putans.

- Savner kakene
Til tross for at det forrige norgesoppholdet ikke gikk helt etter planen for den tyrkiske jenta, gleder hun seg til gjensynet med Trondheim by.

- Det ser jeg veldig fram imot. Jeg forteller lagkameratene mine om kakene jeg pleide å spise i Trondheim. I tillegg til kulda da, forteller Özel.

At hun gikk for å være den nye Anja Andersen, visste tenåringsstjerna ingen ting om.

- Det har jeg aldri hørt. Ble jeg omtalt som den nye Anja Andersen? Hun var en fantastisk spiller, og det gleder meg å høre det.

PS! Det er kun vinneren av Champions League-kvaliken som går videre til gruppespillet.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken