Gå til sidens hovedinnhold

Nye bevis i svensk terror-rettssak

Mandag startet ankesaken i Svea hovrett mot to irakiske menn som i tingretten ble dømt for å ha planlagt terrorhandlinger i Irak.

Agneta Hilding Qvarnström fra aktoratet sier hun vil presentere både gamle og nye bevis som hun mener viser at begge mennene hadde tilknytning til terrornettverket Ansar al-Islam, melder Sveriges Radio. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo avlyttet mennenes telefoner i nesten to år, og opptak av samtalene er aktors viktigste bevis i saken.

- Brud er selvmordsbomber
- Det handler mye om penger, hvordan man skal sende og betale. Deretter handler det også mye om attentat, jobbe for å sprenge hovedkvarteret. Og når man snakker om å transportere en brud til bryllupsdagen har jeg en ide om at det kan innebære å transportere en selvmordsbomber til stedet der sprengningen skal skje og dagen det skal skje på, sa Agneta Hilding Qvarnström i retten ifølge Sveriges Radio.

De nye bevisene i saken er hentet inn fra en pågående rettssak i Tyskland der man i en brevveksling via internett har funnet koblinger til både 25-åringen og 29-åringer og personer i Ansar al-Islams øverste sjikt.

De to mennene, 25 og 29 år gamle, ble i tingretten dømt til henholdsvis seks og sju års fengsel for planlegging av terrorhandlinger. I tillegg til fengselsstraff ble de dømt til utvisning etter fullført soning.

Penger til al-Zarqawi
Ifølge dommen i tingretten samlet de to inn et beløp tilsvarende 148.000 amerikanske dollar som skulle brukes til å finansiere terrorhandlinger i Irak. Pengene skal de ha overført til Abu Musab al-Zarqawi, som leder al-Qaidas gruppe i Irak, og til Ansar al-Islam og andre grupperinger som er mistenkt for å stå bak terrorhandlinger i Irak, skriver nyhetsbyrået AP.

Nekter skyld
Den ene av de to har erkjent å ha sendt penger til Ansar al-Islam, men sagt at pengene var ment til humanitær innsats. Den andre nekter skyld i forhold til alle tiltalepunkter.

Forsvarets nye vitner
Advokat Peter Mutvei, som forsvarer 29-åringen, mener de siste terrorangrepene i Egypt og London kan komme til å legge uheldige føringer for denne rettssaken. Han sier han vil overveie å stevne nye vitner under forhandlingene i Svea hovrett.

- Det er personer som først og fremst har med innsamling av penger i moskéer å gjøre. De personene vil forhåpentligvis si at det ikke har skjedd noen innsamling til terrorformål, sier Mutvei ifølge Sveriges Radio.

Det er første gang den nye loven om terrorhandlinger prøves for en høyere rettsinstans i Sverige.

Rettssaken er ventet å pågå til 12. september.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken