Gå til sidens hovedinnhold

Nye blodige angrep i India

India ble lørdag kveld rystet av nye voldshandlinger, bare timer etter at fire bomber laget et blodig kaos tidligere på dagen.

Minst 11 personer ble drept og 12 skadd da bevæpnede menn lørdag kveld skjøt mot en menneskemengde på markedsplassen i landsbyen Makri Jhora i Assam nordøst i India.

De samme mennene skjøt og drept fire personer i en nærliggende skog like etter, og to personer ble drept i en eksplosjon i distriktet Bongaingaon i Assam.

Minst ti personer ble såret i eksplosjonen, sier politisjef L.R. Bishoni.

Bombeangrep
Angrepene i Assam kom bare timer etter at minst 29 mennesker ble drept av fire kraftige bomber, tre i delstaten Nagaland og den fjerde i Assam.

I Assam ble én mann ble drept på et marked i distriktet Kokrajhar, men politiet tror ikke at angrepet har noen sammenheng med tre bomber som gikk av i byen Dimapur i delstaten Nagaland.

17 av de drepte i Dimapur befant seg på togstasjonen som ifølge politiet var full av folk. En journalist sier at kroppsdeler lå spredt utover plattformen etter angrepet, og at blikktaket over stasjonen ble ødelagt.

11 andre personer mistet livet da to bomber eksploderte på en markedsplass hvor det stort sett blir solgt kinesiske varer. Markedet var åpent til tross for at det lørdag var offisiell høytidsdag til minne om Indias frigjøringshelt Mahatma Gandhi. Befolkningen i området er hovedsakelig kristne.

87 personer ble brakt til sykehus, og tilstanden for 15 av dem var lørdag kveld kritisk. De provisoriske sykehusene i Nagaland kjempet en desperat kamp for å ta seg av alle ofrene.

- Mange av dem har store skader i ansiktet og mageregionen. De er i sjokktilstand. Vi gjør så godt vi kan, men har aldri håndtert en lignende katastrofe før, sa en av legene ved et privat sykehus i Dimapur.

Separatister
Politiet mener eksplosivene RDX ble brukt i bomben på togstasjonen, og undersøkte lørdag ettermiddag hvordan bombene på markedsplassen var konstruert.

Det var ingen som umiddelbart tok på seg ansvaret for bombeangrepene, som er de blodigste siden myndighetene inngikk en våpenhvile med områdets største separatistgruppe for sju år siden.

Politiet tror at separatister som ikke omfattes av våpenhvilen, står bak. En gruppe som kaller seg Nagalands nasjonale sosialisters råd har blant annet hatt flere samtalerunder med regjeringen uten å komme fram til en avtale. Gruppen har kjempet for et eget land i mer enn 50 år.

I Assam mistenker politiet at et folkeslag ved navn Bodo står bak angrepet. Den etniske gruppen kjemper også for en egen stat.

Mange grupper
Om lag 30 opprørsgrupper kjemper for større selvstyre eller uavhengighet i det fjellendte området nordøst i India. Alle beskylder regjeringen for å plyndre det ressursrike området samtidig som den lokale økonomien blir neglisjert.

Sikkerhetseksperter mener at problemene i nordøst er kommet i skyggen av konflikten med muslimske separatister i Kashmir, en konflikt som har høy prioritet i den indiske regjeringen. (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen