Gå til sidens hovedinnhold

Nye flyangrep i Libanon

Israel fortsetter bombingen i Libanon, til tross for løftet om pause i flyangrepene.

LES NETTAVISEN PÅ MOBIL

Mandag kunngjorde Israel en 48 timers stopp i luftangrepene mot Sør-Libanon. Likevel fortsetter angrepene.

Israelske angrep mandag blant annet byen Taibe i Sør-Libanon. Ifølge den israelske hæren var angrepene bare ment å beskytte israelske soldater på bakken.

Ifølge det libanesiske sivilforsvaret ha det vært flere luftangrep i Sør-Libanonen mandag.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik, som mandag besøkte byen Srifa øst for Tyr, sier han kan høre granatangrep, ikke opplevd luftangrep mandag.

- Jeg hører jagerfly og fjernstyrte droner over meg. Samtidig fortsetter beskytingen med artilleri, sier TV 2-reporter Fredrik Græsvik til TV 2 Nettavisen.

Srifa fikk store ødeleggelser under et israelsk flyangrep i midten av juli.

- Mange bolighus er skutt i stykker. Det skal ligge 35 lik under noen av husene. Stanken er voldsom, sier Græsvik.

Utvide
Natt til mandag fortsatte Israel bombingen av veier nær grensen mot Syria. Israelske myndigheter hevder angrepene skjedde før våpenhvilen trådte i kraft.

Israels justisminister Haim Ramon sa mandag at våpenhvilen i sør ikke betyr at krigen er slutt. I løpet av mandag skal den israelske regjeringen diskutere en eventuell ekspansjon av bakkeoperasjonen.

- Israel vil ekspandere og styrke sine aktiviteter som er rettet mot Hizbollah, sa Israels forsvarsminister Amir Peretz, ifølge AP.

Mandag ble tre israelske soldater skadd da Hizbollah-soldater avfyrte raketter mot stridsvogn i Sør-Libanon. En annen stridsvogn som kom til ble også truffet et av en rakett, melder israelske militærkilder ifølge Reuters.

Hizbollah hevder to stridsvogner ble ødelagt og en skadet under angrepet.

Syria
Samtidig kommer det meldinger om at Israel og FN vil koordinere arbeid for å la personer som ønsker det forlate Sør-Libanon. Dette skal skje i en 24-timersperiode.

Bakgrunnen for at man nå går med på dette er at man ønsker å granske hva som gikk galt da israelske fly bombet Qana, og 54 mennesker ble drept. Blant disse var 37 barn. Flere sivile på flukt hadde skjult seg i kjelleren i et tre etasjes hus som ble bombet i angrepet. I tillegg til barn ble også flere kvinner og eldre drept, melder BBC.

Kunne ikke flykte

Israel sier de advarte sivile og oppfordret dem til å forlate området, men mange var enten for redde eller hadde ingen mulighet til å flykte.

Se video her

Bombingen av Qana har bragt sterke internasjonale fordømmelser, og FNs Sikkerhetsråd sammenkalte til krisemøte etter angrepet. Hizbollah har lovet å gjengjelde angrepet.

Flere katyusha-raketter traff den israelske byen Kiryat Shemona søndag. Flere ble såret i det som innbyggerne i byen beskriver som den verste dagen så langt i konflikten. 51 israelere, deriblant minst 18 sivile har blitt drept i konflikten.

Ifølge Libanons helseminister har rundt 750 mennesker - de aller fleste sivile - blitt drept i israelske kamphandlinger.

- Hizbollahs skyld
Israels visestatsminister Shimon Peres mener Hizbollah må ta ansvaret for livene til de 54 sivile. Peres kaller angrepet for en tragedie, men sier samtidig at Israel nå befinner seg i en situasjon som de selv ikke tok initiativet til.

- Hvis libaneserne vil ha våpenhvile, må de be Hizbollah holde opp, og så vil det bli våpenhvile. Presset må legges på Hizbollah, sier Peres. Han legger all skyld på Hizbollah for dagens angrep.

- Du spør nå det vil ta slutt? Når en av tre ting skjer: Enten går Hizbollah tomme for ammunisjon, eller de går lei, eller de settes under press fra den libanesiske regjeringen, sier Peres til Reuters.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken