– Vårt mål er å redde flyktninger, stanse menneskesmugling og fremme et bedre forhold mellom EU og Tyrkia, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Mandag hadde han med seg nye, tyrkiske forslag til Brussel til hvordan samarbeidet med EU om håndteringen av migrasjonskrisen kan utvides.

Les: Flyktningkrisen: - Dette blir neppe et vakkert syn
Les også Gunnar Stavrums leder: Tyrkias president tåler ikke kritikk

Forut for et toppmøte var det snakk om en mulig avtale om at økonomiske migranter uten beskyttelsesbehov skal kunne sendes tilbake til Tyrkia fra de greske øyene.

Men Davutoglu hadde med seg forslag om å inkludere alle «irregulære migranter». Det overrasket EU-lederne, som trolig ville be om mer tid til å vurdere.

Les også: – EU kan tilby Tyrkia mer penger

Forslag

– Tyrkia både tilbyr mer og krever mer. Det er mer ambisiøst, sier en EU-kilde om Ankaras forslag.

Reuters har sett forslaget. Nyhetsbyrået skriver at tyrkerne i en begrenset periode vil ta tilbake alle «irregulære migranter» som tar seg til de greske øyene via Tyrkia, mot at EU henter syriske kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

Det inkluderer også syrere.

– Så skal EU ta inn én syrisk flyktning for hver syrer Tyrkia tar tilbake fra de greske øyene, skriver Reuters.

Tyskland har ivret for en lignende løsning for å få en slutt på trafikken over Middelhavet. Men hvordan det kan gjennomføres i praksis og i overensstemmelse med folkeretten, er høyst uklart. FNs høykommissær for flyktninger erklærer seg allerede bekymret.

Saken fortsetter under avstemningen.

Krav

Davutoglu fremmer samtidig betydelige krav om økonomiske og politiske gjenytelser.

Han ber om ytterligere 3 milliarder euro til syriske flyktninger i Tyrkia fram mot utgangen av 2018. EU har allerede lovet en lignende sum.

Videre ber Ankara om at EU ferdigstiller visumliberaliseringen for tyrkere i EU innen utgangen av juni. Og vil ha fortgang i medlemskapsprosessen.

Spekulasjoner

Det var mange spekulasjoner knyttet til mandagens møte i Brussel, og høyst uklart hva konklusjonen til slutt ville bli.

Sent mandag kveld lå det an til at diskusjonen EU-landene imellom om tyrkernes forslag fortsetter de neste dagene.

Det trengs flere avklaringer, sa kilder til Reuters, mens ungarerne allerede skal ha erklært sin motstand mot å hente flyktninger direkte fra Tyrkia.

Samarbeid

EU er avhengig av Tyrkia for å få stagget tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa. Men så langt har ikke en samarbeidsavtale fra november gitt store utslag. Til nå i år har rundt 126.000 tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

– Tyrkia er unnværlig for EU, og Europa er uunnværlig for Tyrkia. Den eneste måten å svare på utfordringene på, er gjennom solidaritet. Dette er vårt kontinent sammen, sier Davutoglu til pressen i Brussel og er nøye med å understreke at Tyrkia også vil snakke om medlemskapet.

– Tyrkia er rede til å bli medlem i EU, sier han. (©NTB)