Gå til sidens hovedinnhold

Nye triks mot Telenor

Alfa Group hevder Telenor ikke kan ta med Kyvistars tall i sine regnskaper. - Man slutter aldri å bli overrasket, sier Telenor.

Telenors partner i Russland og Ukraina, Alfa Group, fortsetter kampen om makten i Vimpelcom og Kyivstar.

I dag mottok Telenor et brev fra Alfa-eide, Altimo, hvor de ber det norske teleselskapet om å endre sine regnskaper og ta ut Kyivstar-tallene.

Alfa eier gjennom Altimo-eide Storm 43,5 prosent av det som de siste årene har vokst til å bli Ukrainas største mobilselskap. Telenor eier resten, og konsoliderer dermed Kyivstar-tallene inn i regnskapene.

- Man slutter aldri å la seg overraske. Det er et faktum at vi eier 56,5 prosent av selskapet og det er det vi forholder oss til, sier informasjonssjef i Telenor, Kai Rosenberg, til NA24.

Altimo hevder å ha ett av de fire store globale revisorfirmaene med seg i sine vurderinger at ingen av Kyivstars to aksjonærer har nok kontroll over selskapet kan konsolidere nøkkeltallene i regnskapene sine.

Betydelig selskap i Telenor-folden
Kyivstar har, siden Telenor kjøpte selskapet for ti år siden, vokst til å bli det nest største av Telenors mobilselskaper med en omsetning i fjor på 7,2 milliarder kroner og et driftsresulat på 2,8 milliarder. Til sammenligning har Telenor Mobil en omsetning på 12,2 og et driftsresultat på 3,5 milliarder kroner. Dermed ville en betydelig del av selskapets mobilinntekter falle ut av regnskapene om Kyivstar skulle bli tatt bort.

Telenor er notert på den amerikanske Nasdaq-børsen i tillegg til Oslo Børs og Rosenberg viser til at de følger strenge børsregler i USA og Norge, som de forholder seg til. Han forteller også at de så sent som i forrige uke hadde kapitalmarkedsdag med investorer og analytikere. Dette ble ikke tatt opp som en sak da.

- Vi er veldig rolige på dette spørsmålet, det er ting som er såpass strengt kontrollert, sier Rosenberg.

Gjentatte angrep på Telenor
Han er også overrasket over at Alfa Group gjentatte ganger de siste dagene har fortsatt sine angrep på Telenor. Selv om selskapet senest i dag uttalte overfor Telenor at de fortsatt har tro på forhandlingene mellom de to selskapene om en mulig overtagelse av Kyivstar for Vimpelcom.

- Derfor er det viktig å ha en slik separasjonsmekanisme som vi har foreslått, sier Rosenberg og viser til mekanismen Telenor ønsker å ha inn i en eventuell avtale med Alfa Group og Vimpelcom om kjøp av Kyivstar, hvor en av partene skal kunne trekke seg ut til markedspris hvis uenighetene blir for store.

Så langt har uenighetene vært store, men Rosenberg sier til NA24 at de ikke går med planer om å trekke seg ut av Ukraina eller Russland.

- Det er en viktig investering for oss. Telenor har vært viktig for disse to selskapene ved at vi har bidratt med fagkunnskap, sier han og viser til at Kyivstar var et selskap på konkursens rand med 100.000 abonnenter da Telenor tok over. Nå har selskapet rundt 15 millioner kunder.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken