Gå til sidens hovedinnhold

Nye trusler i Nigeria

En militant nigeriansk gruppe har drevet en månedslang voldskampanje mot oljeindustrien i Nigeria, og truer fredag med å intensivere angrepene.

Gruppen holder fire utenlandske oljearbeidere fanget, og gjentok fredag sine krav om at Shell skal betale 1,5 milliarder dollar som «erstatning for forurensning» til landsbyer i Nigerdeltaet, melder Reuters.

- Jeg har ingen kommentar til kidnappernes krav, av hensyn til de berørtes sikkerhet, sier Ljøsne, sier External Affairs Manager for Shell i Afrika, Olav Ljøsne, til TV 2 Nettavisen.

- De fire som har blitt kidnappet er ikke Shell-medarbeidere, men jobber for firmaer som har kontrakt med Shell.

Evakuerer
«Bevegelsen for frigjøringen av Nigerdeltaet» truer fredag med å intensivere sine angrep, melder Reuters.

Ifølge kilder nyhetsbyrået har snakket med har Shell allerede evakuert medarbeidere fra oljefeltet Benisede, som ble angrepet av militante søndag. Shell stengte Benisede og tre andre installasjoner etter bombingen av en oljeledning 11. januar.

Ifølge Reuters’ kilder har Shell trukket 520 medarbeidere ut av regionen.

Fred. Olsen
Det norske selskapet Fred. Olsen driver oljeproduksjon ved to flytende produksjonsskip i Nigeria.

- Installasjonene som har blitt angrepet ligger lenger oppe i deltaet, og er dermed lettere å nå med mindre båter. Våre installasjoner ligger lenger ute i havet, sier administrerende direktør i Fred. Olsen Production West Africa Limited, Odd Myran, til TV 2 Nettavisen.

Selv bor han i Port Harcourt.

- Vi føler oss rimelig trygge, men vurderer situasjonen fortløpende. Vi bruker militærvakter når vi kjører bil utenfor byen, sier Myran.

- Nigeria er et fint land å bo i, så det er ingen grunn til å overdramatisere situasjonen.

60 norske
Ifølge den norske ambassaden i Nigeria befinner det seg omkring 60 nordmenn i landet. De fleste av disse holder til sør i landet, der oljevirksomheten foregår.

- Hovedsakelig bor de fastboende nordmennene i Lagos og Port Harcourt, sier ambassadør for Norge i Nigeria, Tore Nedrebø, til TV 2 Nettavisen.

Nordmennene i området er blant annet om norske offiserer på forsyningsskip til oljevirksomheten, sjøfolk og næringslivsrepresentanter som driver forretninger i områder.

- Vi ber folk om å være forsiktige med å dra inn i Nigerdeltaet, vise årvåkenhet og undersøke om det er strengt nødvendig at de reiser, sier Nedrebø.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken