Gå til sidens hovedinnhold

Nytt finanssjokk i Terra-kommune

Bremanger kan tape stort på hittil ukjent spekulasjon.

Nå ramler et nytt lik ut av regnskapet til Bremanger kommune, avslører NRK.

Bremanger var en av kommunene som tapte stort på finansspekulasjon i den såkalte Terra-skandalen.

Nå har det kommet frem at kommunen har inngått hittil ukjente derivatkontrakter hvor det veddes på fremtidig renteutvikling, og rentemarkedet har gått helt feil vei sett fra Bremangers ståsted.

Stort tap
Ifølge en redegjørelse fra rådmann Tom Joensen er det beregnede nettotapet av veddemålene nå kommet opp 83 millioner kroner. Bare så langt i år er tapet anslått tli 39 millioner kroner, men det kan bli både større og mindre fremover, avhengig av renteutviklingen.

Det største tapet ligger an til å komme fordi Bremanger ga Fokus Bank en rett, en opsjon på finansspråk, til å låne ut 252 millioner kroner tii kommunen i 2016 til en fast rente på 6,5 prosent i 20 år.

Dette er vesentlig høyere enn dagens markedsnivå.

- Dristig
Nå slår fylkesmannen i Sogn og Fjordane alarm.

- Det virker rimelig åpenbart at hvis en vedder på hva renta vil bli 20 år frem i tid, så er det i alle fall en dristig manøver av en kommune uten spesiell finansiell kompetanse, sier fylkesmann Oddvar Flæte til NRK.

Transaksjonene ble gjennomført fra mars 2006 til februar 2007, men kom ikke på bordet under gjennomgangen etter Terra-skandalen, som begynte å rulle høsten 2007.

Fylkesmannen vil nå vurdere om Bremanger har brutt kommuneloven.

Denne uken ble det kjent at ordfører Kåre Olav Svarstad (Ap) ikke tar gjenvalg etter 16 år.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken