Oslo (ANB): Lokalkunnskap står sentralt når Kunnskapsforlaget nå tar opp kampen mot Wikipedia og lanserer Store norske leksikon som gratistjeneste på nett.
Det er Kunnskapsforlaget som har det redaksjonelle ansvaret for Store norske leksikon.
Informasjonssjef Marit Borkenhagen har stor tro på den nye satsingen der de slutter å ta betalt for bruken av sitt nettleksikon.
- Ruster oss for framtiden
- Brukerne har i dag en annen forventning til oppdaterte faktaopplysninger. Dette tar vi på alvor og endrer vår forretningsidé. Vi åpner Store norske leksikon for alle. Gratis, oppdatert informasjon er veien å gå for leksikon på nett. Vi ruster oss altså for framtiden, sier Borkenhagen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Privatpersoner må i dag betale nærmere 600 kroner i året for å abonnere på nettutgaven til Store norske leksikon. 25. februar i år er det gratis.
Internettleksikonet Wikipedia, med mer enn 12 millioner artikler, har hatt stor suksess på verdensbasis og er gratis å bruke.
- Europeisk trend
Marit Borkenhagen håper gratisutgaven vil gjøre at de blir mer synlige. Hun understreker at alt innholdet i leksikonet blir kvalitetssikret før det legges på nett, i motsetning til Wikipedia der brukerne selv kan redigere innholdet etter at det er publisert.
- Målsettingen er å utnytte nettets muligheter og gjøre leksikonet synlig for folk flest, sier hun.
Borkenhagen sier at gratis leksikon på nett er en europeisk trend.
- Det er veldig dyrt å lage papirleksikon, noe som gjør at flere store aktører i Europa åpner på nett. I Storbritannia har Britannica gjort det. I Danmark står Store Danske Encyklopædi for tur. Forretningsideen er enkel: Vi skal selge annonser på sidene, sier Borkenhagen.
Jakter på lokalkunnskap
Kunnskapsforlagets ambisjon er å skape en unik samling av kvalitetssikret kunnskap Norge aldri har sett maken til. Her vil lokalkunnskapen spille en avgjørende rolle, og ingen kommuner er for små til å fortjene en plass i Store norske leksikon, ifølge Borkenhagen.
- Kunnskapsforlaget jakter på personer med lokalkunnskap om tettsteder og byer fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord. Så langt har i overkant av 100 norske kommuner fått sin egen lokale ekspert som skal bidra til å gjøre kommuneartiklene rikere.
- Rundt om i landet sitter det menn og kvinner med sjelden lokalkunnskap som vi må samle inn og bevare for senere generasjoner. Derfor er dette en oppfordring til alle som føler seg kallet om å kontakte oss. Dette vil ikke bli et arbeid som krever mye tid, men det vil være av stor verdi for hele landet, sier Marit Borkenhagen. (ANB)