Gå til sidens hovedinnhold

Nytt håp for Hubble

USAs mars-suksess gir romfartsadministrasjonen Nasa blod på tann. Romteleskopet «Hubble» kan bli reddet.

Romsonden Opportunity har fått astronomene til å gispe med sine skarpe og detaljerte fargebilder fra Den røde planet. Sammen med søsterfartøyet Spirit har Opportunity gitt Nasa en historisk triumf.

President George W. Bush trakk allerede i midten av januar opp storslagne perspektiver for amerikansk romfarts fremtid. Men presidentens visjoner sto i skarp kontrast til harde fakta om Hubble, som så ut til å leve på lånt tid.

Sjokk
Nasa-sjefen Sean O’Keefe sjokkerte 16. januar astronomer verden over ved å kunngjøre at det ikke lenger er mulig å gi Hubble løpende vedlikehold. Andre fagfolk sa at teleskopet på størrelse med en buss ville falle ned til jorda i løpet av 2011 eller 2012.

Problemets rot ligger i den tragiske ulykken 1.februar i fjor, da romferja Columbia eksploderte rett før landing og alle de sju om bord mistet livet. Etter dette ble USAs tre gjenværende romferger satt på bakken på ubestemt tid.

Romfergene ble blant annet brukt til vedlikehold av Hubble, og uten dem ville det i praksis være umulig å få folk ut til teleskopet. Dermed måtte det rett og slett overlates til sin skjebne, mente O’Keefe.

Reaksjon
Senator Barbara Mikulski var blant politikerne som reagerte sterkt på O’Keefes utspill. Mikulski representerer delstaten Maryland, som huser både Nasas Goddard Space Flight Center og romteleskop-instituttet STSC.

Ifølge nettutgaven av tidsskriftet Sky and Telescope skrev Mikulski til O’Keefe og ba ham revurdere sin beslutning. Hun fikk støtte fra hundrevis av astronomer, profesjonelle så vel som astronomer, som nektet å godta dødsdommen over Hubble.

Nå har O’Keefe gått med på å se på saken igjen, skriver Sky and Telescope. I Nasa tolkes begeistringen for Hubble som et tegn på at amerikanernes begeistring for utforskningen av verdensrommet lever i beste velgående, ett år etter Columbia-tragedien.

(NTB-DPA)

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre