Gå til sidens hovedinnhold

Nytt kraftig utbrudd på Island

En ny stor askesky er på vei fra Island etter at vulkanen under Eyjafjallajökull hadde et nytt utbrudd. Men Norge går foreløpig fri for skyen.

Ifølge meteorologene vil det nye utbruddet i Eyjafjall-vulkanen føre til store mengder vulkanaske. Allerede er det observert en sju kilometer høy askesky over vulkanen, melder NTB.

Se vulkanen direkte her! (ekstern lenke)

«Utbruddet er igjen blitt eksplosivt, lava strømmer ikke lenger ut, og mesteparten av magmaen blir spredt rundt på grunn av eksplosjoner i krateret», heter det i kunngjøringen fra det islandske meteorologiske instituttet.

Det kan ventes at betydelige mengder aske blåser bort fra Island, men det er ikke umiddelbart klart om vindforholdene vil føre til at flytrafikken i Europa rammes igjen.

Se prognose og grafikk over askeskyens bevegelser nederst i saken.

Stengt i Irland
I de siste dagene har flyplasser i Skottland og Nord-Irland i perioder vært stengt, og fredag stenges flyplasser på vestkysten av Irland på grunn av askeproblemer.

Seks flyplasser vil holde stengt i Irland fredag.

Les også: Askesky stenger britiske lufthavner

Det britiske meteorologiske institutt, Met Office, kom fredag morgen med en fersk prognose over askeskyen.

Prognosen viser at skyen nærmer seg britiske områder, men også Portugal og Spania. Den nærmer seg også norske områder fredag kveld.

- Vi nøye følger med
Men det er likevel ikke sikkert at dette vil påvirke flytrafikken. Avinor sier at asken så langt ikke får noen konsekvenser for norsk flytrafikk.

- Vi følger med på situasjonen, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Nettavisen.

- Flyforbudsonen ligger ennå et godt stykke unna norske områder, sier Ånonsen.

Også Luftfartstilsynet følger nå nøye med på utviklingen.

- Vi har en foreløpig prognose fram til midnatt, og i henhold til den er store deler av Irland dekt av sone 1, det vil si det området flyene ikke har lov til å fly inn i. Ellers er det sånn at vi har en østlig værtype, og det er det som gjør at Norden og resten av Europa går fri for denne skyen, sier informasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til Nettavisen.

Hun sier at den østlige værtypen har vært ganske stabil de siste dagene, men at dette kan endres.

- Men vi følger situasjonen veldig nøye, sier Kvarum.

Les også: Askefast i to uker
Les også: Sendte taxi til Spania for å hente nordmenn

Her kan du se hvordan askeskyen vil forflytte seg fredag:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken