Gå til sidens hovedinnhold

Nytt mirakel i Bam

Den 97 år gamle kvinnen som lørdag ble funnet nærmest uskadd i ruinene i den iranske byen Bam, åtte dager etter det fatale jordskjelvet, overføres i kveld til det norske Røde Kors-sykehuset i Bam.

Etter skjelvet forrige fredag, ble Shahrbanou Mazandarani liggende under noen møbler og hun fikk dermed nok rom til å puste i.

–Gud holdt meg i live, sa Mazandarani til Røde Halvmånes medarbeidere på sykehuset.

–Hun har ikke en eneste skramme i ansiktet, sa Røde Halvmånes talskvinne Masoumeh Malek.

–Hun kan snakke til oss og svarer på spørsmål. Når jeg spør henne om noe, svarer hun «ja, kjære».

97-åringen overføres i kveld til Norges Røde Kors' feltsykehus i Bam, som drives av norsk, finsk og tysk helsepersonell.

Hunder markerte
Kvinnen ble først oppdaget av hunder, og redningsmannskapene brukte tre timer på å grave henne løs.

Det er ikke funnet overlevende i byen siden torsdag. Da ble tre personer reddet til tross for at eksperter har uttalt at det er ekstremt liten mulighet for å overleve mer enn tre døgn uten mat og vann under de sammenraste bygningene. I tillegg har nattetemperaturene krøpet til langt under minus.

Skole åpnet
I et forsøk på å vende tilbake til hverdagen ble tre av byens 23 skoler gjenåpnet lørdag.

–Vi åpnet skolene i morges, men vi bestemte oss for å stenge igjen, sa Abbas Burunabadi, som er rådgiver for byens guvernør.

Gutteskolen like utenfor byen er uskadd, men færre enn 30 prosent av elevene møtte opp til time, og det var heller ikke mange lærere å se. Mange av barna bodde i Bam, og trolig er flere av dem omkommet. Myndighetene vil gjøre et nytt forsøk på å få i gang undervisningen mandag.

Uvisse dødstall
Mer enn 90 prosent av skolene ble ødelagt i skjelvet, og det er uvisst hvor mange av de 27.000 elevene som er omkommet. Jordskjelvet som målte 6,8 på Richters skala, tok livet av minst 30.000 mennesker.

Noen av barna er nå redde for å gå innendørs fordi de frykter at bygningene vil rase sammen. En av årsakene til at dødstallene er så høye er at også offentlige bygninger kollapset svært raskt. De var trolig bygd i strid med regelverket.

Hjelpeorganisasjoner er nå i full gang med å bygge opp leire for titusener av hjemløse innbyggere. De skal etter hvert gi husly til 40.000 til 60.000 mennesker.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021