Gå til sidens hovedinnhold

Nytt parti vil kaste kongen

Det nye partiet Norsk Republikansk Allianse (NRA) vil avskaffe kongedømmet og innføre en republikk ledet av en president eller jarl.

Norsk Republikansk Allianse stiller liste i Sør-Trøndelag med den tidligere Sp-mannen og offiseren Erland Skattem som førstekandidat. Han har Russlands president Vladimir Putin, Høyre-nestor Kåre Willoch og tidligere Chrysler-sjef Lee Iaccoca som forbilder og synes det er på høy tid at Norge avskaffer kongedømmet, ifølge Adresseavisen.

- Utspilt sin rolle
- Ja, kongedømmet har utspilt sin rolle og vil forsvinne før eller siden, sier Skattem til avisen og viser til spørreundersøkelser som viser at nordmenn mener republikk er en bedre styringsform.

- Rikmannsklubb
- Jeg synes det norske kongehuset er blitt en tilfeldig sammensatt familie uten makt. Verre er det at statsministeren og maktapparatet er blitt en del av denne rikmannsklubben, sier Skattem og legger til at en president eller jarl kan bli landets nye overhode.

Norsk Republikansk Allianse vil videre ta kontroll over norske verdier og lover at mat og bensin skal bli billigere hvis de kommer til makten. De er bekymret for økt innvandring og frykter at norsk kulturarv, idealer og skikker blir utvannet.

900 underskrifter
Partiet fikk rundt 900 underskrifter før de stilte liste, og Skattem sier de skal drive valgkamp i hele Sør-Trøndelag. Om de ikke kommer på Stortinget denne gangen, sikter de mot kommunevalget om to år og neste stortingsvalg, skriver Adresseavisen.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken