Kokkelærer Odd Arne Walvik reagerer kraftig på at kjøttprodusenter har begynt å presentere svinekjøtt som «entrecôte». Det skriver Rogalands Avis (RA) onsdag.

Walvik tar RA med inn i Menybutikken i Stadionparken, og finner kjøttvaredisken. Der finner han fort det han leter etter: Entrecôte av svin til 179 kroner kiloet.

Kraftig irritert
– Jeg kjøpte en slik en gang, og merket det ikke før jeg kom hjem og skulle begynne å steike at det var svin. Jeg så bare at det sto «entrecôte» på pakken, forklarer Walvik engasjert.

Han er klokkeklar på at produsentene fører forbrukerenbak lyset med å pynte på sannheten.

– Jeg synes dette er svindel. Det er et lite bein i nakkekoteletten, og det tar de bort, gir produktet et fint navn, og skrur prisen kraftig opp. Nakkekoteletten får du for 30 til 40 kroner kiloet, og her ligger det på 179. En eller annen smart markedsfører har nok funnet på dette, og vurdert det som et smart triks. Det irriterer meg, sier Walvik til Rogalands Avis (RA), før han går mer teknisk til verks:

Mellom ribbeina
– Ordet «entrecôte» er fransk, og betyr «mellom ribbeina». Men det de kaller entrecôte på svin tilsvarer egentlig høyryggen på en okse. De har altså plassert delen på feil sted, forklarer Walvik, og legger til at han har vært i bransjen lenge, og at han vet hva han snakker om. Walvik er lærer på restaurant- og matfag ved Jåttå videregående skole.

Bedt om å gå
Kjøttet fra Meny-kjeden blir levert av Prima Jæren, og markedsført under samlemerkevaren «Jacobs utvalgte», som skal være et kvalitetsstempel.

RA og Walvik blir høflig bedt av ledelsen ved Meny å forlate butikken fordi det ikke foreligger noen formell avtale om fotografering.

Ikke nakke
Ved Rema 1000 i Hillevåg finner Walvik også en pakke med entrecôte fra svin. Den er produsert av Nortura, og Walvik viser teksten på baksiden av pakken.

– Her står det at kjøttet er hentet fra nakken på grisen, sier han og rister oppgitt på hodet.

Forstår kritikken
Nortura skjønner kritikken til Walvik, men mener det er dekning for bruken av ordet «entrecôte» om kjøtt fra svin.

– Vi skal nok gi kokken litt rett i den forstand at man historisk har brukt begrepet kun om storfe. Samtidig ser vi at hele kjøttkategorien er i utvikling i den forstand at kunnskapen om kjøtt har blitt svekket over tid. Stadig færre kan navnene på de forskjellige stykningsdelene på et dyr, og så begynner en å bruke begreper for å kompensere for den manglende kunnskapen, forklarer kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura.

Hun sier videre at anatomien på svin og storfe ikke er så ulik, men at svin ikke har noen høyrygg.

– Når vi har beinet ut nakken på grisen, så kommer du rett til entrecôtedelen, sier hun.

Kokken Charles Tjessem sier at entrecôte normalt sett er basert på storfe, men at begrepet ikke kan være forbeholdt ett dyr.

– Så lenge det går fram på innpakningen at det dreier seg om svin, så mener jeg produsentene har dekning, sier han til RA.

Les flere nyheter i Rogalands Avis(RA)