Gå til sidens hovedinnhold

Obama: - BP-fondet er en god begynnelse

20 milliarder dollar er ingen øvre grense for erstatningskravene mot BP etter oljeutslippet i Mexicogolfen. Barack Obama beskriver gigantsummen som en «god begynnelse».

Etter intenst press fra amerikanske myndigheter gikk BP onsdag med på å opprette et fond som skal kompensere folk som har tapt penger som følge av utslippet.

Men både Obama og andre amerikanske politikere understreker at det er mulig BP vil måtte punge ut med mer.

- Fondet er en god begynnelse, og det burde gi småbedriftseiere en viss garanti for at BP oppfyller pliktene sine, sier presidenten.

- Toppen av isfjellet
Samtidig advarer senator Mary Landrieu fra delstaten Louisiana, som er hardt rammet av oljeutslippet, om at fondet kan være altfor lite til å dekke erstatningskravene som vil komme.

- 20 milliarder dollar kan være toppen av isfjellet, sier hun.

Barack Obama holdt tirsdag sin første tale fra Det ovale kontor, hvor han understreket at BP må dekke alle kostnadene som oljeutslippet fører med seg.

Les også: Obama: - BP må betale

- Jeg uttrykte meg klønete
BPs svenske styreformann Carl-Henric Svanberg beklager at han omtalte dem som rammes av oljeutslippet i Mexicogolfen, som «småfolk».

Svanberg brukte uttrykket da han onsdag ba om forlatelse for utslippet og uttrykte medfølelse med dem som berøres av miljøkatastrofen. Uttalelsen vakte raskt negative reaksjoner i USA, og Svanbergs ordvalg ble både fordømt og latterliggjort.

- Jeg uttrykte meg klønete i ettermiddag, og jeg er veldig lei meg for det, sier styreformannen i en ny uttalelse.

- Vi er ikke små mennesker
Sviktende engelskkunnskaper er en mulig forklaring på ordvalget. På svensk kan man bruke uttrykket «småfolk» om vanlige mennesker, uten at det oppfattes nedsettende. Men da Svanberg sa om BP: «We care about the small people», så tok mange TV-seere det ille opp.

- Vi er ikke små mennesker. Vi er mennesker. De er ikke bedre enn oss, vi bøyer oss ikke, sa Justin Taffinder fra New Orleans til nyhetsbyrået AP.

Svanberg første, og etter eget utsagn klønete uttalelse, kom da han møtte pressen etter å ha diskutert oljeutslippet med president Barack Obama i Det hvite hus.

(©NTB)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken