Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvordan Barack Obama vil forholde seg til Israel-Palestina-konflikten når han overtar som USAs president.

Obama har nå tatt fatt på den andre arbeidsdagen i Det hvite hus og har varslet en annen kurs i utenrikspolitikken enn det forgjengeren George W. Bush førte. Blant annet har han beordret at fangeleiren på Guantánamo blir stengt innen ett år.

Samtidig opplyser Obama at USA vil alltid forsvare Israels rett til å forsvare seg selv, melder nyhetsbyrået AP.

Obama kom med en klar oppfordring til Hamas om å opphøre rakettangrepene mot Israel, og ber Israel om å fullføre tilbaketrekningen fra Gaza.

Obama har utnevnt George Mitchell som USAs Midtøsten-utsending, og han forsikrer om at Mitchell blir sendt til regionen innen kort tid, melder Reuters.

- Min administrasjon vil på en aktiv og aggressiv måte strebe etter en vedvarende fred mellom Israel og palestinerne, samt Israel og deres arabiske naboer, sa Obama.

Det tok nesten syv år før George W. Bush tok initiativ til å involvere seg i Midtøsten-konflikten. Det gjorde han ved å invitere partene til et Midtøsten-møte i Annapolis i oktober 2007, men utfallet av Bushs engasjement er som kjent mislykket.