Gå til sidens hovedinnhold

Obama-pakke kan skade Norge

Barack Obamas redningspakke kan få alvorlige konsekvenser for små land.

President Barack Obamas redningspakke inneholder en klausul som kan føre til proteksjonistiske tiltak.

Den såkalte Kjøp Amerikansk-klausulen (Buy American) skal forsikre at kun amerikansk stål, jern og andre varer blir brukt i anleggsarbeid som blir finansiert av den nye redningspakken på 800 milliarder dollar, noe som tilsvarer om lag 5624 milliarder norske kroner.

Hensikten med redningspakken er å gi nytt liv i den amerikanske økonomien og skal ifølge Obama generere flere millioner nye arbeidsplasser. Redningspakken ble godkjent i Kongressen i forrige uke, og denne uken blir pakken vurdert i Senatet.

Kan få konsekvenser for Norge
Men pakken kan få konsekvenser for små land som Norge.

Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, mener proteksjonismepolitikken fra president Barack Obama er som ventet.

- Det er ikke noe overraskende fordi Obama var klar på dette i valgkampen, at han ville ta i bruk proteksjonistiske tiltak for å få økonomien i gang. Dette Buy American-slagordet er et sånt typisk kriseslogan som også ble brukt på 1930-tallet. Norge hadde også slagordet «Kjøp norsk» som til og med ble støttet av kongehuset, sier Grytten til Nettavisen.

- Nå er det slik at Norge eksporterer lite til USA, og det er Kina som kommer til å merke dette mest. USA er et såpass lite marked for Norge, så jeg vil ikke overdrive denne saken, sier Grytten.

- Dette er skadelig
Men langtidsvirkningene av et slikt vedtak kan derimot ramme Norge ved at flere land følger etter USA og innfører proteksjonistiske tiltak.

- Da vil flere land gjøre det samme og det er veldig typisk at man tar slike grep i krisetider, og for den totale økonomien så er dette skadelig. Man utnytter ressurser dårlig og det blir mindre effektivitet. Vi har en liten åpen økonomi og vi handler veldig mye, så Norge vil ikke tjene på dette, sier han.

Thore Johnsen, professor i foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole, tror ikke denne klausulen vi ramme Norge direkte når det gjelder eksport til USA, men frykter at ringvirkningene av et slikt vedtak kan få konsekvenser i det lange løp.

- De direkte effektene er ikke så store, men denne proteksjonismen kan spre seg, og da må vi få stoppet det. Dette vil spesielt ramme den norske eksporten til Europa. Som et lite land er vi veldig avhengige av åpne grenser, sier Johnsen til Nettavisen.

- Et lite land er spesielt utsatt for sånt. Vi er mer avhengig av andre enn det andre er av oss. Det er viktig at Norge ikke gjør noe lignende, slik at vi kan skrike når andre land gjør det, sier Johnsen.

Obama får slakt av EU
Proteksjonismeklausulen får slakt av EU-ambassadør John Burton som mener den danner en farlig presedens hvis den blir vedtatt i Senatet.

- Hvis det blir introdusert en rekke proteksjonistiske tiltak, så vil muligheten for et ekte globalt lederskap stå i fare. Vi mener dette lovforslaget kan sette en veldig farlig presedens i en tid da verden står overfor en global finanskrise, sier Burton, som befinner seg i Washington D.C., melder BBC.

Den kanadiske ambassadøren til Washington D.C. Michael Wilson har forfattet et brev til Senatet hvor han uttrykker bekymring for den såkalte Kjøp Amerikansk-klausulen.

- USA vil komme til å miste sin moralske posisjon hvor de kan presse andre til å avstå fra å introdusere proteksjonistiske tiltak, lyder brevet.

Kan bli vedtatt i løpet av uken
Obama håper at redningspakken kan bli vedtatt i Senatet i løpet av uken, men han er sannsynligvis avhengig av støtte fra flere republikanske senatorer. Flere høytstående republikanere har uttrykket misnøye over klausulen og frykter den vil generere handelskriger.

Det hvite hus har opplyst at de revurderer klausulen i krisepakken, men visepresident Joe Biden gjorde det klart og tydelig i forrige uke at pakken ville inneholde en form for Kjøp Amerikansk i den endelige versjonen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken