Gå til sidens hovedinnhold

Obama skal møte Dalai Lama

Til tross for at Kina kommer med sterke trusler.

Forholdet mellom USA og Kina har den siste tiden blitt mer anspent, spesielt etter at USA gjennomførte et stort våpensalg til Taiwan. Kina anerkjenner ikke Taiwan som en egen stat, og mener at øya er en del av Kina.

Les også: Kina raser over USAs våpensalg til Taiwan

Kina finansierer en betydelig del av amerikanernes enorme utenlandsgjeld, som er på over 11 billioner dollar, og kan hvis de skulle ønske det i praksis velte den amerikanske økonomien - selv om det neppe er realistisk.

Det har derfor vært knyttet stor spenning til om hvorvidt president Barack Obama faktisk ville gjennomføre et planlagt møte med Dalai Lama i tirsdag neste uke - et møte Kina advarer mot.

- Vi er sterke motstandere av at Dalai Lama skal besøke USA og amerikanske ledere. Vi ber amerikanerne om å forstå de svært sensitive Tibet-relaterte sakene, og leve opp til sin forpliktelse om å anse Tibet som en del av Kina, og kjempe mot tibetansk selvstendighet, sier talsmann Ma Zhaoxu.

- Kina ber USA om å umiddelbart avlyse den feilaktige avgjørelsen om å arrangere et møte mellom president Obama og Dalai Lama for å unngå ytterligere skader i forholdet mellom våre land, sier han.

Les også: Advarer Obama mot Dalai Lama

Kina tok kontroll over Tibet i 1950, og anser Dalai Lama som en separatist, og forsøker å isolere ham.

Obama har tidligere avlyst møte med den tibetanske lederen for å ikke hisse på seg kineserne.

Fredag kveld bekrefter Det hvite hus at møtet vil bli gjennomført som planlagt.

Hvilke følger dette vil få er uklart. Kina avbrøt offisielt sitt militære samarbeid med USA etter at det ble kjent at USA solgte våpen til Taiwan.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken