Det er stor spenning knyttet til den varslede talen Barack Obama skal holde fra utenriksdepartementet i Washington torsdag, ikke bare når det gjelder Israel og utsiktene til en palestinsk stat. Det er ventet at han vil presentere en ny strategi overfor araberverdenen og komme med en utstrakt hånd til kreftene bak Den arabiske våren, opprøret som begynte med revolusjonene i Tunisia og Egypt.

Det er ventet at det vil komme hjelpetiltak rettet mot de nye demokratiene i araberverdenen.

Haim Malka ved Center for Strategic & International Studies (CSIS) i Washington sier til Euronews at Obama må framstå som relevant for folk i araberverdenen som krever mer demokrati og innflytelse uten at han tråkker viktige allierte på tærne, særlig gjelder det golfstater som ser med bekymring på USAs rolle i den regionale utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika.

Obama strever med å komme på offensiven etter en uke med intenst Midøsten-diplomati.

Det er videre ventet at Obama vil oppmuntre allierte som Jemen og Bahrain til å innføre reformer og samtidig skjerpe tonen overfor Syrias president Bashar al-Assad, dagen etter at Washington kunngjorde sanksjoner mot landet.

Tidligere denne uken ble det meldt at det er funnet massegraver i Deraa sør i Syria, noe Syrias regjering benekter. Syriske menneskerettighetsaktivister sier det er hentet opp mer enn 20 lik fra en av massegravene. Utenlandske journalister har ikke adgang til Syria og mediene må basere sine rapporter fra landet på det som siver ut av informasjon fra innbyggene.

Myndighetene i Syria har slått hardt ned på demokratiforkjemperne i landet, og nær 1000 mennesker skal være drept, ifølge amerikanske myndigheter.