Gå til sidens hovedinnhold

Obama vil stoppe Norges nye supermotor

Tidenes dyreste norske våpen kan bli enda dyrere.

Nylig kom det frem at USAs underskudd for i år ventes å bli rekordhøye 1.650 milliarder dollar, vel 9.666 milliarder kroner etter dagens kurs - eller omtrent tre ganger så mye som verdiene i Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet.

Dermed har administrasjonen til Barack Obama for tiden sin fulle hyre med å få ryddet opp i landets økonomiske uføre, noe også opposisjonen krever.

I den forbindelse brygger det nå opp til full politisk krig knyttet til én av postene i budsjettet. Nemlig det amerikanske forsvarets dyreste våpenprogram noensinne - Pentagons F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

Dette er jagerflyene som den norske regjeringen høsten 2008 bestemte seg for å bruke mange milliarder kroner på. Programmet har stadig blitt dyrere og fikk i fjor tildelt flere midler fra Obama - og det kommer etter alle solemerker til å bli det desidert dyreste utenlandskjøpet Norge noen gang har foretatt seg.

Milliardene flyr
Stridens kjerne er utviklingen av et svindyrt motoralternativ til jagerflyet. Dette alternativet er imidlertid ventet å redusere den fremtidige totalkostnaden på flyet.

Barack Obama og forsvarsminister Robert Gates hevder at motoren vil føre til en ekstraregning på tre milliarder dollar over de neste årene, og de vil dermed skrote planene, ifølge Associated Press.

Men de møter motstand både i egne rekker og hos Republikanere, som ved kongressvalget i november overtok flertallet i Representantenes hus.

Selv om Republikanerne krever at Obama kapper knallhardt i budsjettet har også mange av disse egeninteresser i den alternative motoren, og flere er kritiske til å kutte utgifter til militæret.

Et eksempel er den mektige lederen for Representantenes hus, republikanske John Boehner som søndag hevdet at USA er konkurs. Han er valgt inn fra staten Ohio, som er en av statene hvor General Electric og Rolls-Royce vil bygge motoren.

På den andre siden er det også politikere fra stater som Connecticut som vil beskytte den originale motoren, da selskapet Pratt & Whitney lager denne her.

Avgjøres i budsjettet
Det er i forbindelse med budsjettet for 2012, som Obama har sendt til Kongressen, at striden nå ventes å bli avgjort i Representanenes hus. Blant de som skal være med på avgjørelsen finner man 87 nyvalgte republikanere, som hadde offentlige kostnadskutt som fanesak, men som nå har havnet i et dilemma, ifølge AP.

- Politisk har ikke amerikanerne et system med tradisjon for å komme fram til rimelige kompromisser. I Norge og mange andre land har man en politisk kultur som søker kompromiss, men i USA prøver politikerne nærmest alle andre muligheter før kompromisser blir alternativet, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hos First Securities til NA24 mandag.

Etter at de har gitt sin stemme sendes forslaget videre til Senatet, som er det andre kammeret i Kongressen, hvor Demokratene er i overtall. Om en måneds tid skal så de ta en avgjørelse

Titalls milliarder
I løpet av 2011 er det ventet at den norske regjeringen skal redegjøre nærmere for både pris og tidsplan for flyprosjektet overfor Stortinget. Men forhandlingene mellom Norge og Lockheed Martin om pris gjenstår ennå.

Tidligere har Aftenposten meldt at WikilLeaks-dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo viser at Norge må ut med hele 30 milliarder kroner, eller 12 milliarder mer enn hva regjeringen la til grunn da kjøpet ble inngått.

Det er tidligere anslått at Norge skal få mellom 48 og 56 fly. Frem til 2040 håper Lockheed Martin å få solgt totalt mellom 3.000 og 6.000 fly.

Her kan du se en video av F-35s første tur

Det ble også påstått at regjeringen var bekymret for at Lockheed Martin ikke vil møte det norske kravet om leverandørkontrakter, og at det var et gap på 1,9 milliarder dollar mellom hva nordmennene ønsket å selge og hva som var realistisk å forvente.

Les mer: - Nye jagerfly 12 milliarder dyrere

Andre WikiLeaks-dokumenter påstår at Sverige og deres Jas Gripen-fly var sjanseløse da Norge skulle velge nye fly.

Les mer: - Norge og USA lurte Sverige

«Kampflyprosjektet har med bakgrunn i omfattende analyser kommet frem til at Joint Strike Fighter anbefales som kandidat til Norges fremtidige kampfly. Joint Strike Fighter tilfredsstiller de operative kravene, har konkurransedyktig anskaffelses- og levetidskostnader, samt anses å ha potensial til å nå det kvantitative målet om hundre prosent industrielt gjenkjøp», het det i rapporten Fremtidig Kampflykapasitet.

Da avgjørelsen ble offentliggjort var skuffelsen stor i Sverige, mens amerikanerne jublet.

HTML EMBED
Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken