Gå til sidens hovedinnhold

Obs-varsel om snøskred

Meteorologisk Institutt advarer mot stor snøskredfare. Sjekk hvor skredfaren er størst.  

Det har gått flere store snøskred i det siste, og flere steder i landet er det nå lokalt stor snøskredfare.

- Beveger man seg utenfor merket løype bør man være veldig oppmerksom, sier statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Torsdag gikk Meteorologisk Institutt ut med et såkalt Obs-varsel, der de advarer mot skredfaren i Nord-Norge.

Skredfaren der er nå kategorisert til faregrad 3, som betyr en markant fare for skred fordi snødekket har fra moderate til svake bindinger i mange brattheng.

- Faren for snøskred i Nord-Norge er nok størst de første to dagene, konstaterer Evensen.

Sjekk været der du bor.

Faren kan øke mer
Torsdag og deler av fredag er det nemlig ventet stedvis store nedbørsmengder i nord, noe som også betyr vanskelige kjøreforhold.

Det er ventet at snøskredfaren lokalt kan øke i løpet av dagen, opp til faregrad 4, som betyr stor skredfare, ifølge Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Her er detaljene fra Obs-varselet for Nord-Norge:

Nordland: Lokalt stor snøskredfare. Fra i kveld lokalt vanskelige kjøreforhold pga. sterk vind og nedbør. Lokalt store nedbørmengder.

Troms: Lokalt stor snøskredfare og vanskelige kjøreforhold pga. sterk vind og nedbør. Lokalt store nedbørmengder vest for Lyngsalpene.

Finnmark: Fra torsdag kveld lokalt vanskelige kjøreforhold pga. sterk vind og nedbør.

- I løpet av helgen ser det ut til at snødekket kan sette seg litt i Nord-Norge, og været ser ut til å roe seg noe, sier statsmeteorologen.

Les mer om skredfareskalen på nettsidene til NGI

Mindre fare i Sør
Også i fjellområdene i Sør-Norge er det snøskredfare, og folk som skal stå på ski bør være oppmerksomme.

Men her er det ventet mer stabilt vær, og dermed mindre skredfare, de neste dagene. Akkurat nå er skredfaren de fleste stedene kategorisert til faregrad 2, som betyr moderat snøskredfare.

- Det ser ut til at vi i sør går inn i en periode med kaldere vær fremover. Så jeg tror at det i fjellet i Sør-Norge blir kuldegrader hele døgnet, og ganske mange kuldegrader på natta. Det ser heller ikke ut til at det blir noen større nedbørsmengder eller store vindstyrker de første sju dagene, sier Evensen til Nettavisen.

Statsmeteorologen vurderer ikke snøskredfaren for spesielt stor i fjellet i Sør-Norge, når det gjelder skred som utløses av været. Men han påpeker at det selvsagt stiller seg annerledes når det gjelder skred som utløses av folk. Og folk kommer nok til å være godt representert i fjellet fremover, for det er ventet mye sol.

- Jeg tror nok vi får se en god del sol mange steder i Sør-Norge fremover, spesielt i den sørlige delen, sier Evensen.

Det verste med tanke på snøskred, er dersom det blir plutselige store nedbørsmengder kombinert med plutselig høye temperaturen.

- Hold deg på flata
På Hovden gikk det flere snøras forrige helg. Ifølge Evensen kan snøskredfaren komme til å øke der i neste uke.

- Vi kan få et innslag av et lavtrykk i vest fra begynnelsen av neste uke, og det kan medføre en viss økning fra midten av neste uke, sier statsmeteorologen.

Den organisatoriske lederen av Fjellredningsgruppa Hovden Bykle, Knut Inge Repstad, sier det kan være livsfarlig å bevege seg i skredutsatte områder.

- Jo mindre man vet, jo mer på flata bør man holde seg, sier Repstad til Nettavisen.

- Bruk sunn fornuft
Han råder også folk til å holde seg til oppmerkede løyper.

- Det viktigste er å holde seg unna heng som har en høydeforskjell på mer enn fem meter. For det er de hengene som er farlige, og spesielt blir mange overrasket over små bekkedaler der, for der har du ingen mulighet til å rømmet heller, sier Repstad.

For selv om faren for ras generelt bare er moderat, kan det fint gå ras likevel i heng.

- Så folk bør være observante dersom de kjører offpiste, sier han, og samtidig oppfordrer folk til å ha med seg varmt tøy, spade og gjerne en søkestang når de går i fjellet,

- Men sunn fornuft er det aller viktigste. Vi håper at folk er fornuftige og har respekt for naturen, da får de det veldig trivelig, avslutter redningslederen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken