Gå til sidens hovedinnhold

- Ødeleggelsene har gjort sterkt inntrykk

Stoltenberg og Storberget besøker de flomrammede områdene. Nye skred på Otta søndag.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget besøker søndag de flomrammede områdene i Oppland.

De to skal innom Koppang, Kvam og Lillehammer.

Skal se på flomskadene
Klokka 14 møter Stoltenberg og Storberget lokale representanter og ser på flomskadene i Koppang. En time senere går turen til Kvam. Klokka 17 er det orientering om flomsituasjonen på Lillehammer ved politi og fylkesmenn i Hedmark og Oppland, ifølge Statsministerens kontor.

- Jeg tenker mye på dem som er rammet av flom og ras, takk til alle som bidrar i hjelpearbeidet, skrev Stoltenberg i en Twitter-melding lørdag.

- Det har gjort sterkt inntrykk på meg, når du ser de store ødeleggelsene. Men jeg føler også en lettelse over at ingen menneskeliv har gått tapt, og jeg er imponert over de menneskene som har stått på i flere døgn. Uten det hadde skadene blitt mye større, sier Stoltenberg, til VG Nett.

- Det er tre ting vi skal gjøre. Det ene er å gi anerkjennelse til alle de menneskene som har stått på for å hjelpe mennesker, berge hus og begrense skadene. Det andre er å bli oppdatert på skadene og hjelpearbeidet, og forsikre oss om at offentlige myndigheter jobber på best mulig måte, og det tredje er å høste erfaringer, sier statsministeren.

Lover mannskap og penger
Under sitt besøk på Koppang i Østerdalen, roset Stoltenberg arbeidet som så langt er blitt gjort, og lover samtidig mer hjelp.

- Vi har allerede satt i sving en rekke offentlige instanser, og vi skal sørge for både penger og mannskap, sier han.

Nye skred
Ved 10.30-tiden søndag kom meldingen om to skred overfor bebyggelsen på Nyseterjordet på Otta i Sel kommune. 15 husstander blir evakuert, melder gd.no .

- Det er ikke fare for liv, men boligene blir evakuert, sier beredskapssjef i Sel kommune, Ola Næprud, til NRK Hedmark og Oppland.

Lørdag kveld ved 21-tida gikk det to mindre skred over Nedre Dahle og på Rustom. Begge disse stopet før bebyggelsen. To familier ble evakuert, ifølge Sel kommune.

Stort skadeomfang
Skadeomfanget er stort, og vannføringen ventes å øke i Gudbrandsdalslågen. Mer enn 200 mennesker er fortsatt evakuert. En rekke veier er fortsatt stengt, men søndag melder politiet at det igjen er mulig å kjøre gjennom Gudbrandsdalen via E6 og omkjøringsveier.

E6 I GUDBRANDSDALEN

E6 er nå åpen fra kommunegrensa mellom Ringebu og Sør-Fron og videre inn i Sør-Trøndelag. Det betyr at trafikk som kommer nordfra kan kjøre over på fv. 27 over Venabygdsfjellet mot Østerdalen. Ved Rosten nord for Otta er det innsnevring til ett kjørefelt, men trafikken blir dirigert forbi.

E6 er fortsatt stengt sør for krysset med fv. 27 i Ringebu kommune og sørover til 1 km nord for Hunderfossen i Øyer kommune. Dette vil vare ut dagen i dag.

Kilde: Statens vegvesen klokka 10.45 søndag.

Rådet fra politi og vegvesen er likevel at du styrer unna de flomrammede områdene.

Les også: Slik kommer du deg fra A til B i flomkaoset

- Det går an å komme seg sørover og nordover i Gudbrandsdalen på E6 og omkjøringsveier nå, men vi vil ikke at alle som er på pinseutfart benytter den muligheten. Da blir det kaos, sier operasjonsleder Svein Brubakken ved Gudbrandsdal politidistrikt til Nettavisen søndag.

Ved 09-tiden kom meldingen om at E6 nå er åpen ned til Harpefoss.

Statens vegvesen melder på sine nettsider at det fortsatt er redusert framkommelighet på E6 ved Rosten Nordre, fem kilometer nord for Nord-Sel. Her er ett felt stengt, og det er manuell dirigering på grunn av oppryddingsarbeid.

Beskjeden fra vegvesenet er at veien kan bli stengt på kort varsel.

Mellom Øyer og Frya er E6 fortsatt stengt på grunn av flommen. Veien blir ikke åpnet i dag, men det er omkjøring via Østerdalen. Tungtrafikk dirigeres bort fra E6 via fylkesvei 254 og fylkesvei 255.

SE KART: Dette er noen av de viktigste veiene som søndag er stengt på grunn av flom og ras. Klikk på ikonene for mer informasjon om veier som er stengt og omkjøringsveier.

HTML EMBED

View Stengte veier 12. juni in a larger map

Over 200 evakuert

I alt 217 personer er søndag morgen fortsatt evakuert etter storflommen i Gudbrandsdalen, melder gd.no . Det er flest evakuerte i Midt-Gudbrandsdal, som omfatter Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron.

Venter økt vannføring
Lørdag ettermiddag meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det fortsatt ventes økende vannføring i Gudbrandsdalslågen. Se NVEs oppsummering fra klokka 16 lørdag her.

Fare for skred
Det er økt fare for løsmasseskred som følge av nedbør og smøsmelting, ifølge NVE. Hallingdal, Gudbrandsdalen og Østerdalen er områder som regnes som spesielt utsatte i tillegg til indre strøk av Nordland og Troms. NVE ber folk være spesielt varsomme langs bekker og elveløp, samt i skråninger med løsmasse i sterkt hellende terreng.

Kommentarer til denne saken