Gå til sidens hovedinnhold

- Ødeleggende for norsk fotball

Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmo er helt uenig med Dag-Eilev Fagermo og Ivar Morten Normark.

- Jeg er villig til å slåss for denne saken, sier Nils Johan Semb til Nettavisen.

Nei, han er nok ikke villig til å gå i fysisk nevekamp. Men er det én ting den nye toppfotballsjefen er opptatt av, så er det norske talenter. Han har jobbet med norske talenter siden 90-tallet, og skal norsk fotball noensinne ta steget videre internasjonalt, så må talentene få best mulig kamparena, mener Semb.

Ifølge samme mann er den kamparenaen i 2. divisjon.

- En katastrofe sist
Derfor er toppfotballsjefen helt uenig med Ivar Morten Normark og Dag-Eilev Fagermo. De ønsker å fjerne andrelagene fra det norske seriesystemet.

- Det var jo en katastrofe da de spilte i egen serie sist (for mange år siden nå), sier Semb til Nettavisen.

- Jeg mener det vil være veldig ødeleggende for norsk talentutvikling om andrelagene forsvinner. 2. divisjon er den viktigste utviklingsarenaen for våre beste, unge spillere, og da tenker jeg på landslagsspillere helt fra U16-landslaget og oppover.

Nettavisen vet at det nå er sannsynlig at det blir en endring i det norske fotballregelverket. 2. divisjonsklubbene er så misfornøyd med Tippeliga-klubbene bruk av A-lagsspillere i 2. divisjon, at de krever en regelendring. Noen ganger mønstrer andrelagene rene juniorlag. Andre ganger spiller de med ekstra mange Tippeliga-spillere. Det er derfor ikke usannsynlig at det på fotballtinget til våren blir bestemt at Tippeliga-lagene kun får stille med to spillere over 21 år i 2. divisjon neste sesong. Resten av laget må bestå av U21-spillere.

Det er i alle fall ett av forslagene som nå blir vurdert. Les mer om det her.

- Det du beskriver der, har jeg veldig liten sans for, sier Nils Johan Semb.

- Intensjonen i det vil jo være å få andrelagene ut av systemet. Jeg er villig til å slåss for at det ikke skal skje, legger han til.

Semb får støtte av tidligere toppfotballsjef Per Mathias Høgmo, nå trener i Tromsø.

- Og det at mange talenter nå slipper til i Tippeligaen er jo nettopp takket være seriesystemet vi har nå. Jeg håper virkelig at seriesystemet kan fortsette som nå også videre, sier han til Nettavisen.

- Noen mener at Tromsø ikke alltid har vært like flinke med å stille jevne lag i år?

- Jeg sitter ikke på nøyaktige tall om dette, men vi ble muligens litt offer for at vi måtte slanke stallen. Så fikk vi skader og store utfordringer både i 2. og 3. divisjon. Men det var ikke ønskelig. Vi har et mål om å ha så stor stall at vi klarer å leve opp til de føringene som ligger der i forhold til å stille rett lag i 2. divisjon, sier Høgmo.

Semb med motforslag
Semb og Høgmo understreker at Spania, EM-vinnere sist og landet som kanskje har verdens beste serie for øyeblikket, også har et system med andrelag i det vanlige seriespillet.

- Der kan andrelagene faktisk også spille på nest øverste nviå, sier Semb.

- Tredjelagene kan så spille på nivået under der igjen også.

Ifølge Semb mener spanske fotballtopper at det er én av grunnene til at spansk fotball har blitt så god som den nå er. Og Sverige, som har en egen andrelagsserie, misunner ifølge Semb det norske opplegget.

- Jeg forstår og respekterer de vanlige 2. divisjonsklubbene. Jeg skjønner frustrasjonen hvis ikke Tippeliga-klubbene håndhever de avtalene som er gjort. Vi må også få på plass en løsning som er forutsigbar for alle lag. Men vi må ikke torpedere den ordningen vi har nå, sier han.

- Vi kan i alle fall ikke sette grensen på U21-spillere og maksimum to spillere over der. Skal vi sette en grense så må det, for eksempel, heller være at man kan bruke spillere under 24 år og to eller tre over den alderen. Vi må nemlig se litt større på dette. Dette handler om norsk fotballs utvikling, sier han.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken