Gå til sidens hovedinnhold

Offisiell minnestund for Zhao Ziyang

Kinesiske myndigheter vil holde en minnestund for tidligere partileder Zhao Ziyang, som måtte gå av fordi han støttet demokratiforkjemperne på Den himmelske fredens plass i 1989. Zhao døde tidligere denne uken.

Minnestunden blir finne sted på kirkegården hvor revolusjonens helter begraves, men det er ennå ikke besluttes om også Zhao skal få sitt siste hvilested der, opplyste en slektning torsdag til nyhetsbyrået AP.

Mens mange vanlige kinesere har hedret Zhao ved å ta turen til villaen hvor han tilbrakte sine siste leveår i husarrest, har myndighetene ikke overraskende vært svært forsiktige. Saken er svært sensitiv for regjeringen, som ikke ønsker å skape sympati for mannen som er beskyldt for å ha satt kommuniststyret i fare.

Zhao Ziyang døde mandag, 85 år gammel. Regjeringen kunngjorde dødsfallet i en kort melding, men har ikke sagt noe om planer for begravelsen. Zhaos familie har imidlertid akseptert en begravelsesseremoni på Babaoshan-kirkegården i Beijing, men det er foreløpig ikke bestemt hvilken dato gravferden skal finne sted.

Regjeringen forsvarte tidligere denne uken at studentprotestene på Tianmen-plassen ble brutalt slått ned i 1989, og også beslutningen om å fjerne den daværende partilederen, som ble beskyldt for å forsøke å splitte partiet.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken