SKI (Nettavisen): Follo politidistrikt har fått over 40 henvendelser om opplysninger i Lommemannen-saken etter at Kripos fredag ba publikum om hjelp.

- Det har kommet inn en rekke tips og opplysninger siden fredag. Noe handler om personen som er siktet og reisevirksomheten hans. Men vi har også fått tips om seksuelle overgrep som har vært ukjente for oss, sa politiadvokat Jorid Kile Berg ved Follo politidistrikt på en pressekonferanse i Ski lørdag.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi i Bergen sier til Nettavisen at flere ofre nå vil tørre å stå fram. Han sier at det er store mørketall når det gjelder seksuelle overgrep.

- Mange opplever overgrep som myndighetene aldri får kjennskap til. Dette er et tabuområde som er vanskelig å snakke om for mange, fordi de tror de ikke blir trodd. Nå ser de at samfunnet tar det alvorlig, og da tør de å stå fram, sier psykologen.

En av tipserne skriver i en e-post til Nettavisen at han kan være en av Lommemannens ukjente ofre.

- Jeg vet ikke om det som skjedde meg var Lommemannen, men har sendt melding til Kripos med sted og tidsrom for overgrepet. Jeg kan fortelle min historie hvis de mener den kan ha noe med Lommemannen å gjøre, skriver mannen.

- Selvmordsforsøk
Mannen skriver at overgrepet skjedde i 1989, da han var i begynnelsen av tenårene.

- Jeg bodde med familien min på en av øyene rett utenfor Bergen. En kveld jeg skulle hjem ble jeg utsatt for grove overgrep av en mann. Dette var noe jeg aldri fortalte til familien min på grunn av skammen og at jeg følte at jeg aldri ville bli sett på som en gutt/mann hvis noen visste hva som hadde skjedd. Det var utrolig tungt å bære på hemmeligheten min igjennom hele barndommen og ungdomstiden.

Har du informasjon i denne saken, ta kontakt med Nettavisen på 21006010 eller send en mail til vaktsjef@nettavisen.no.

Er du en av guttene som har møtt Lommemannen? Vi ønsker vi å høre din historie.

- Rett etter tenårene ble det for mye. Jeg har fra jeg var XX år vært jevnlig ut og inn fra psykiatrisk både med korte og lange opphold p.g.a. angst, store/kraftige depresjoner og selvmordsforsøk/-planer. Og det går ikke en dag uten at jeg tenker på det som skjedde den gangen, skriver han i e-posten.

Kritiserer Staff
I e-posten tar mannen også et oppgjør med advokat Tor Erling Staff som forsvarer 55-åringen. Staff har høstet mye kritikk fordi han mener at mye av det Lommemannen er siktet og mistenkt for er mindre alvorlige forhold. Staff sa fredag kveld at mange av overgrepene er «peanuts» i forhold til mye annet.

Se innslaget på TV 2 her. Artikkelen fortsetter under

205193

- Det Staff sier ikke er en stor sak har ødelagt utrolig mye av livet mitt og redusert livskvaliteten min til det minimale. Jeg har i dag barn og samboer, og er i full jobb. Men det har tatt meg mange år å komme dit jeg er i dag. Jeg tviler sterkt på at jeg er ferdig med problemene jeg har fått psykisk p.g.a. det som skjedde i 1989. Så hvis Staff klarer å sove godt om natten og fremdeles mener at dette ikke er noen stor sak, bør han fratas retten til å drive som forsvarer og aller helst mentalundersøkes, skriver mannen.

Han avslutter e-posten slik:

- Jeg beklager at jeg ønsker å være anonym, men jeg må ta hensyn til mine barn og samboer og resten av min familie. Jeg kan ikke leve med at noen av dem finne ut at dette gjelder meg.

- Bagatelliserer
Også moren til et av Lommemannen-ofrene er sterkt provosert over Staffs uttalelser. Bergenskvinnen forteller at hennes sønn, da han var ni år i 1999, var ute og lekte med en kamerat ved Natland studentby da det som sannsynligvis var Lommemannen slo til.

- Mannen hadde en bag og ba sønnen min bli med bak en container fordi han trengte hjelp til å skifte klær. Da de var bak konteineren sa han at sønnen min skulle ta han her eller holde her. Sønnen min ble da redd og sprang hjem, sier kvinnen.

Episoden er registrert av politiet som en Lommemannen-sak.

Psykolog Atle Dyregrov
Psykolog Atle Dyregrov

Slik klarer ofrene seg

Psykolog Atle Dyregrov sier at det er svært ulikt hvordan ofre for seksuelle overgrep takler hverdagen etter overgrepet. Han sier at blant lommemannens ofre finnes hele spekteret - fra dem som fungerer godt, til de som sliter med senskader. Her er faktorene som bestemmer hvordan de takler hendelsen.

Skadene kommer oftest til syne i nære relasjoner.

Overgrepets grovhet
En viktig faktor er overgrepets alvorlighet. Noen av Lommemannens ofre har blitt lurt til å ta på hans kjønnsorgan ved å ta hånda si ned i lommen hans. Andre har måttet ha oralsex med ham. Generelt for Lommemannens ofre, er at de ikke har blitt utsatt for gjentatte overgrep. Det tilsier at skadene blir mindre enn ved gjentatte overgrep.

Personlig faktor
Offerets egen personlighet spiller en viktig rolle. Noen barn har gode mestringsmekanismer, og klarer å bearbeide hendelsen og legge den bak seg. Andre blir innesluttet og bærer det med seg.

Omgivelsene
Hvordan familie og venner håndterer situasjonen er viktig. Noen ofre lever i familier som rett og slett ikke tror på dem. Andre kan oppleve ikke å bli trodd i møtet med for eksempel politiet. Dyregrov sier at kvaliteten på den faglige hjelpen også er viktig her.

- Veldig sinne
Kvinnen sier at hendelsen var en ubehagelig sjokkopplevelse for hennes sønn.

- Etter at dette skjedde har han vært veldig beskyttende overfor sin lillebror. Han har stadig advart ham mot det han har kalt «lokkemenn». Så selv om Lommemannen ikke fikk gjort noe mot sønnen min, så satte det spor, sier kvinnen.

Hun forteller at da 55-åringen fra Bergen ble arrestert fredag morgen, så reagerte sønnen hennes med å si at mannen ikke burde få leve fordi han har forgrepet seg på så mange unge gutter.

- Sønnen min føler et veldig sinne mot ham, sier kvinnen.

Sønnen vil ikke bli intervjuet av Nettavisen, men formidler via sin mor at siden Lommemannen ikke fikk gjort ham noe så syns han ikke at det som skjedde i 1999 er noe problem for ham nå.

Mange reagerer

Dyregrov har selv behandlet barn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Blant disse er også barn som står på politiets liste over Lommemannens ofre.

- For dem har det vært en veldig lettelse at det nå ser ut til at mannen er tatt. Det er jo ikke noe å feire, men mange av familiene sier nå "endelig".

Dyregrov sier at det er svært ulikt hvordan ofrene til Lommemannen har håndtert overgrepet. Noen sliter med det mange år etter. Andre klarer å legge det bak seg, og leve normalt. Psykologen sier at han også har fått tilbakemeldinger på Tor Erling Staffs uttalelser fredag kveld.

- Jeg er sjokkert over at noen kan være så uprofesjonell. Jeg forstår at han skal forsvare sin klient, men han gjør ikke det ved å tråkke på ofrene og bagatellisere det som har skjedd. Her er det barn som virkelig har blitt tråkket på. Det er ikke media eller politiet som gjør at disse barna sliter. Dette var et skikkelig slag under beltestedet fra Staff, sier Dyregrov.